Eski Sovyetler Birliği’nden Holokost kurtulanlarına tazminat

Dünya
4 Haziran 2008 Çarşamba

Pazar günü Tel Aviv Bölge Mahkemesi, İsrail’e gelmeden önce Sovyetler Birliği’ne kaçan 1365 Holokost kurtulanını 19 milyon şekel ile ödüllendirdi.

Almanya’dan fonların Holokost kurbanlarına transferinden sorumlu olan Tazminatlar Konferansı’nı yöneten Yargıç Oded Modrik Sovyetler Birliği’nden İsrail’e varan Holokost kurtulanlarına İsrail’e varışları için bir kerelik tazminat ödemeleri gerektiği bilgisini ihmal etti.

Tazminat Konferansı’na dava açan 1915 Holokost kurtulanı tarafından hukuk davası 2002 yılında Savaşın Çocukları Organizasyonu tarafından dosyalanmıştı. Davacılar, İsrail’de yer alan komitenin Alman Hükümeti’nin orijinal kararında yer almayan ek bir telafi kriteri belirlendiği tartışmasını başlattılar.

Komite, davacıların dava açamayacağını çünkü zulmedildiklerini kanıtlayamadıklarını bildirdi. Sonuç olarak, davalarının süresi geçti.

Holokost kurtulanlarını temsil eden Avukat Yoram Sheftel, “Davacıların üçte ikisini yargılanmasından memnunum” dedi. Ancak Sheftel diğer 550 davanın süresinin dolmasına şaşkın olduğunu ve davaları reddedilen bu kişiler için Temyiz Mahkemesine itiraza çıkacağını söyledi.

Komite’nin Avukatı Uri Keidar da yargıya itiraz etmeye hazırlanıyor.