Mercan kayalıkları yerine beton bloklar

Mercan kayalıklarını beton bloklarla değiştirmek çok uzak bir fikir gibi gözükse de, Kızıldeniz’de turizm yüzünden zarar gören mercan kayalıklarını dalgıçlardan korumak için en mantıklı yöntem olarak gözüküyor

Dünya
4 Haziran 2008 Çarşamba

Uzmanlara göre dünyadaki mercan kayalıklarının yüzde yirmi beşten fazlası yok oldu.  Mercan kayalıklarının zarar görme sebeplerinin başında küresel ısınma, kirlilik, bilinçsiz balıkçılık, ve kontrolsüz turizm yer alıyor.  Mercanların zarar görmesindeki en önemli etken ise yirmi yılı aşkın süredir uygulanan mercan ağartma sistemi. 

Kızıldeniz dalış yapmak için dünyanın en güzel yerleri arasında yer alıyor. Her yıl binlerce turisti ağırlayan Eilat’a gelen turistlerin ziyaret sebepleri arasında şnorkelle dalıp mercan kayalıklarını görmek başı çekiyor.  Turizm dolayısıyla da mercan kayalıkları her yıl daha da çok zarar görüyor.  Negev’deki Ben-Gurion Üniversitesi’nde görevli deniz biyologu Dr. Nadav Shashar’a göre zorluk, turizmi azaltmadan bir çözüm bulmak idi.

Ürdünlü Dr. Faud al-Horni ile birlikte çalışan Shashar, takımıyla birlikte özel tasarlanmış beton blok çözümünü buldu. Bu projeye göre gerçek mercan ile ekilecek beton bloklar balıkları ve dolayısı ile turistleri çekmeye devam edecek. Beton bloklardaki balık oranı natürel mercan kayalıklarına göre daha az olsa da, balıkçıları çekmeye devam ediyor ve doğal mercanları korunmasını sağlıyor. 

Shashar’a göre bu buluşun üç ana avantajı var; sahte kayalıklar istenilen boyutlarda yapılabiliyor, beton blokların parçaları koptuğunda yerine büyümekte olan diğer parçalar konabiliyor ve genç mercanlar hızlı büyüme için en uygun kondisyonda konumlanıyor. Bugüne kadar denenen sahte kayalık projelerinde sadece korumaya önem verildi. Shashar ise bu projenin sadece korumaya değil, sürdürme özelliğine de verdiği önemi vurguluyor. Bir sonraki projenin Ürdün’de olduğunu söyleyen Shashar, birkaç ay içinde ekilecek mercanların daha iyi bir tasarımı olduğunu ve İsrail’dekinden on kat büyük olacağını belirtti.