İsrail Avrupa’dan Suriye ile ilişkilerinde dikkatli olmalarını istedi

İsrail Dışişleri yetkilileri Suriye ile Avrupa arasındaki buzların erimesini endişe ile izliyorlar. Suriye ile İsrail arasında yeniden başlaması olası görüşmelerin öncesinde Avrupa ülkeleri ile temas kuran İsrailli diplomatlar, Avrupalıların Suriye ile ilişkilerinde dikkatli olmaları gerektiğini, Suriye’nin barış görüşmeleri konusunda ciddiyetini henüz kanıtlamadığını aktarmaya çalışıyorlar

Dünya
4 Haziran 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz yıllarda Beşar Esad Yönetimi’nin Lübnan Eski Başbakanı Refik Hariri’nin suikastında ve Irak’taki direniş gruplarında parmağı olduğuna inanıldığından Suriye uluslararası tecrit altındaydı.

Fakat son zamanlarda Avrupalılar Suriye ile yeniden ve yüksek düzey yetkililer aracılığı ile temas etmeye başladı. Örneğin, uzun zamandır ABD ile birlikte Suriye’ye karşı tecridin başını çeken Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen Perşembe günü Beşar Esad ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Bundan beş gün önce de İspanyol Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos Şam’a ziyarette bulundu.

Bu gelişmelere karşı geçen hafta Avrupa’nın önemli başkentlerindeki İsrail elçileri İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Avrupa bölümü yardımcısı Rafi Barak’tan gizli bir telgraf mesajı aldı. İsrail gazetesi Haaretz’in de eline geçen telgrafta, son zamanlarda üst düzey Avrupalı yetkililerinin Suriye ile kurduğu temasların, Suriye’ye karşı kurulan tecridin sona ermeye başladığına işaret olduğu belirtildi.

Telgraf Avrupa başkentlerindeki diplomatlara bir takım talimatlar da verdi. Talimatta  “Avrupalılara görülmelerin henüz başlamadığı bu yüzden Suriyelerin ciddi oldukları anlaşılana kadar kurdukları birebir temaslarda dikkatli ve ölçülü olmaları gerektiği aktarılmalıdır. Avrupalılar Suriye’nin Hizbullah’a silah kaçırdığı, Hamas ve İslami Cihat’a destek verdiği ve İran’dan kendini uzaklaştırmadığı hatırlatılmalıdır. Bütün bu mevzular İsrail için büyük endişe kaynağıdır ve henüz çözülmemiş görüşme konularıdır” ibaresi yer aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı İsrail ve Suriye arasında dolaylı görüşmelerin başlaması ve Lübnan’daki politik krizi sona erdiren Doha Antlaşması’na Suriye’nin destek vermesi sebebi ile Suriye üzerindeki uluslararası baskının gevşemesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Daha Sarkozy-Esad telefon görüşmesi öncesinde, Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem Fransız Cumhurbaşkanı ile görüşerek Esad’tan gelen, Fransa’nın da İsrail-Suriye görüşmelerine katkıda bulunması yönündeki mesajı iletmişti.

Haaretz’in yorumuna göre telefon görüşmesi sırasında Sarkozy Lübnan’daki krizi çözmede Suriye’nin oynadığı rolü tasvip ettiğini, anlaşmanın uygulamasında da Suriye’nin katkılarını beklediğini ifade ederken Suriye’nin Golan Tepeleri üzerindeki haklarını da tanıdığını söyledi.