Arap ülkesinde şaşırtan atama

Bahreyn Kralı Hamad bin Isa el Halife, Hoda Nono isimli Yahudi kadın milletvekilini ABD Büyükelçiliği görevine atadı

Dünya
4 Haziran 2008 Çarşamba

Hoda Nono isimli Yahudi kadın milletvekili, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa el Halife tarafından büyükelçilik görevine atandı. Hoda Nono’nun bu küçük körfez ülkesinin bir sonraki Washington Büyükelçisi olacağına dair konuşmalar yıl içinde yaygındı. Atanmasına dair duyulan haberlerin ardından Nono, “ABD’ye büyükelçi olarak atanan ilk kadın olmak büyük bir onur, bu yeni zorlukla karşılaşmak için sabırsızlanıyorum” dedi.

Bahreyn’in 40 üyeli Şura Komisyonu’nda üç yıl boyunca meclis üyesi olarak görev alan Nono, bu göreve gelen ilk Yahudi kadın oldu. Tüm üyeleri kral tarafından atanan komisyonda, biri de Hıristiyan olmak üzere onbir kadın bulunuyor. Ülkesine öncelikli olarak bir Bahreynli olarak hizmet etmekten gurur duyduğunu söyleyen Nono, bu konum için dini sebebiyle seçilmediğini ekledi.

Hado Nono, dört yıl boyunca mecliste görev alan kuzeni İbrahim Nono’nun yerini almıştı. Hem Bahreyn hem Londra’da yaşayan bir iş kadını olan Nono, aynı zamanda Bahreyn İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün başına geçen ilk Yahudi kadın oldu.  

Sünni liderler ve Şii çoğunluğa sahip olan Bahreyn Krallığı’nda toplan 50 kişiden oluşan yalnızca yedi Yahudi ailesi bulunuyor. Ülkenin toplam nüfusu ise yarım milyon civarında. 19. yüzyılda İran ve Irak’tan göç ederek Bahreyn adasına gelen Yahudiler, 20. yüzyılın başında sayıca artmış, ancak 1948 Arap-İsrail Savaşı’ndan sonra İsrail, ABD ve Avrupa’ya gidenlerle birlikte azalmıştı. Bugün ülkede yaşayan Yahudiler çoğunlukla bankalarda, ticaret firmalarında ya da perakende işlerinde çalışıyor, ülkenin yukarı kısımlarında ve varlıklı kesimin parçası olarak yaşıyorlar. Ülkede bir sinagog ve bir Yahudi mezarlığı da bulunuyor.

Washington’la yakın dost olan ve Amerikan Donanması 5. Filosu’na ev sahipliği yapan Bahreyn’in İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. 1969 yılında bir İsrail delegesinin Bahreyn’i ziyaret etmesi üzerine protestocular bir sokak gösterisinde İsrail bayrağını yakmıştı. Ancak 2006’da ABD ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından başkent Manama, İsrail mallarını boykot eden bir hükümet dairesini kapattırmıştı.