Silah kaçakçılığına Mısır darbesi

Hamas kontrolündeki Gazze ile Mısır arasında gerçekleştirilen silah kaçakçılığına karşı denetimleri sıklaştıran Mısır Polisi, her hafta farklı kaçakçılık girişimlerini gün ışığına çıkartıyor

Dünya
4 Haziran 2008 Çarşamba

Gazze üzerinde gözlem uçuşu yapan İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı helikopterler düşürülme tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz hafta Mısır Polisi tarafından Sina’dan Gazze’nin Rafah bölgesine kaçırılmaya çalışılırken ele geçirilen 30 adet uçaksavar, İsrail Ordusu’nu gelecekte oluşabilecek tehlikelere karşı alarma geçirdi.

Gazze sınırına 80 km. kala yakalanan silahların arasında çok sayıda el bombası, silah ve cephane de yer alıyordu. Olaydan birkaç saat sonra yeni bir kaçakçılığı ortaya çıkaran Mısır Güvenlik Güçleri, bu kez 100 kg. patlayıcıyı Gazze’ye 3.5 km. kala yakalamayı başardı.

Bu gelişmelerin İsrail Ordusu’nu bundan sonrası için daha dikkatli olmaya yönlendireceğini belirten ordu yetkilisi Yoram Schweitzer, Hava Kuvvetleri’ne bağlı helikopterlerin Gazze üzerinde alçak uçuş yaptığını ve yakalanan uçaksavarlarla bu helikopterlerin düşürülmesi durumunda bölgede yeni gerginliklerin yaşanacağını belirtti. Schweitzer, İsrail Ordusu’nun bu yeni duruma göre önlem alacağını söyledi.

İsrail, Hamas kontrolündeki Gazze’ye silah kaçakçılığının neredeyse tamamının yapıldığı Sina-Gazze arasındaki Filedelfiya Koridoru’ndaki varlığına son vermiş ve bu bölgede kaçakçılığa karşı denetleme görevini Mısır yetkililere bırakmıştı.

Kontrolündeki bölgede kaçakçılığın yaşanmaması için sıkı kontroller yapan Mısır Polisi düzenli olarak ortaya çıkardığı kaçakçılık haberleri ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz hafta Rafah’a birkaç yüz metre kala tonlarca patlayıcı ortaya çıkarılmıştı. Yine geçtiğimiz hafta Sina’nın merkezinde bir köyde TNT bombası ve silahlar ele geçirildi.