Varşova Kitap Fuarı’nda onur konuğu

60. kuruluş yılını kutlaması nedeniyle İsrail, Paris ve Turin kitap fuarlarından sonra, Varşova Uluslararası Kitap Fuarı’nın da onur konuğu oldu

Kültür
28 Mayıs 2008 Çarşamba

29 ülkenin katılımı ile 600 yayınevinin temsil edildiği 53. Varşova Uluslararası Kitap Fuarı’nın onursal konuğu, bu yıl 60. kuruluş yıldönümünü kutlayan İsrail oldu. İsrail, fuara yazar ve yayıncılardan oluşan bir grupla katıldı. Grupta, çocuk kitapları Alona Frenkel, şair Sarah Sivroni, Knesset eski başkanı Shevah Weiss ve bir dönem Polonya elçiliği görevinde bulunmuş yazar Yossi Avni-Levy de yer aldılar.

Fuarın açılış galası, konukların tümünün Uluslararası Dürüst İrena Sendler’in cenazesine katılmalarından sonra gerçekleşti. Bilindiği gibi İrena Sendler, Nazilere karşı kurulan Zegota direniş hareketinin bir üyesi olup 2500 Yahudi çocuğu gettodan kaçırarak yaşamlarını kurtarmıştı.

Polonya Hükümeti 2008 yılını Polonya-İsrail Dostluk Yılı ilan etti, iki ulusu yakınlaştırmak amacıyla çeşitli kültürel etkinlikler düzenledi. Bu doğrultuda düzenlenen etkinliklerden biri de Kudüs’te gerçekleşen İsrail Festivali’nde “The Dybbuk” oyununun Polonyalı yönetmen Krzysztof Warlikowski  tarafından sahneye konması. Habima oyuncuları ile özdeşleşen  “The Dybbuk” oyunu, bu yıl Habima Tiyatrosu’nun kuruluşunun 90. yılı olması vesilesi ile sahnelenecek.