SANATTA KISA KISA...

28 Mayıs 2008 Çarşamba

İZLE-N-İM: Takı’da yeni bir soluk

Simya Galeri, 3-24 Haziran tarihleri arasında İZLE-Nİ-M başlıklı takı sergisine ev sahipliği yapacak. Sergiye katılan sanatçılar çalışmalarını Picasso’nun “Avignonlu Kızlar” ( Les Demoiselles d’Avignon), Matisse’in  “Yaşama Sevinci” (Joie de Vivre)  ve George Seurat’nın “Büyük Jat'ta Piknik” ( La Grande Jatte) adlı eserlerinden esinlenerek yarattılar. Ender Baloğlu, Feride Bayrak, Lina Benhalegua, Leyla Çelik, Nesrin Çorakçı, Silvie Erdeğirmenci, Şebnem Ergüder, Sabrina Fresko, Jak Levi, Gamze Taner, Nur Terün ve Linda Yahyaoğlu iki yıl süren bir çalışma sonucunda bu ünlü tabloların kendilerinde uyandırdığı duyguları izleyerek üç boyutlu heykeller oluşturdular. Tel: (0212)  259 77 40

“Sedad Hakkı Eldem I: Gençlik Yılları” Osmanlı Bankası Müzesi’nde...

20. yüzyıl Türk mimarisinin önemli ustalarından Sedad Hakkı Eldem, doğumunun 100., ölümünün 20. yılında, iki sergi ve iki kitap aracılığıyla Osmanlı Bankası Müzesi’nde (OBM), anılıyor. 30 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan “Sedad Hakkı Eldem I: Gençlik Yılları” başlıklı ilk sergi, ünlü mimarın yaşamının ilk 24 yılına odaklanıyor. Uğur Tanyeli, Bülent Tanju ve Edhem Eldem’in küratörlüğünde hazırlanan serginin ve kitabın tasarımı ise Bülent Erkmen’e ait.

Sergi, Sedad Hakkı Eldem’in çocukluk ve erken gençlik yıllarını, istisnai nitelikteki görsel ve yazılı, özgün kişisel belgeler eşliğinde sunuyor. Söz konusu dönem aynı zamanda, ülkeler, diller, kültürler arasında adım adım yürütülen bir kimlik inşasını konu alıyor. Sergide, önce bir çocuğun, sonra mimarlık heveslisi bir gencin, ardından mimarlık öğrencisinin ve nihayet Avrupa’da uzun bir bilgilenme turu atan genç mimarın gelişimi, zengin bir görsellik içinde izlenebiliyor.

Paslaşmalar/ Passes

'Art Lovers of Istanbul', altı üyesinin eserlerinden oluşan bir grup sergisiyle mevsimi kapatıyor. “Paslasmalar”  adlı serginin  altı kadın sanatçısı Özlem Paker, Nicole Zado, Deborah Bakos, Bonnie Andrew, Dinara Gaille ve Susan Scanlon çalışmalarını 7 Haziran tarihine kadar Teşvikiye Galeri Kent’te sergiliyorlar. Tel: 0212 225 67 15

36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali başlıyor

36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 6 Haziran Cuma akşamı, şef Cladius Traunfellner yönetimindeki Wiener Kammerphilharmonie ve gittiği her ülkede olağanüstü virtüözitesiyle müzikseverleri kendine hayran bırakan viyolonsel sanatçısı Benyamin Sönmez’in Aya İrini Müzesi’ndeki konseriyle açılıyor. 14 yaşında çello eğitimine başlayan ve ilk ödülünü 17 yaşında kazanan Sönmez, yeni viyolonsel kuşağının başarılı temsilcilerinden biri olarak Kabul ediliyor. Wiener Kammerphilharmonie ise, birçoğu uluslararası yarışmalarda ödüller almış genç ve dinamik müzisyenleri bir araya getiren Viyana Okulu'nun en başarılı orkestralarından biri. Konser programı Tchaikovsky'nin "Rokoko Çeşitlemeleri" ve Prokofiev'in "Klasik" başlıklı 1. Senfonisi’nden oluşuyor.

Yakup Almelek’ten öyküler ve oyunlar

Gazetemiz yazarlarından Yakup Almelek’in tüm eserleri Arion Yayınevi’nden çıktı. Yazarımızın ilk öykü kitabı “Ve çocuk Tanrı’ya küstü” ile iki yeni oyun kitabı “Dadı” ve “Uyanış” okur severlerle buluşmak üzere raflardaki yerini aldı.  Ayrıca İşadamı adlı oyunu da aynı yayınevi tarafından the Businessman olarak İngilizce’ye çevrildi.

Ayrıca provaları devam eden Dadı adlı oyun çok yakında Türkiye’nin en sevilen tiyatro topluluklarından Hadi Çaman Tiyatrosu tarafından sahnelenecek

Ödüllü İsrail kısa filmleri Goethe Enstitüsü’nde

Goethe Enstitüsü, ilanının 60. yılında insan haklarını bir hafta boyunca dikkatlerin odağı haline getiriyor. Bu bağlamda Forsythe Company’nin “İnsan hakları” temalı dans projesinden sonra “Tüm insanlar özgür ve eşittir” konulu 2. Uluslararası Kısa Film Festivali’nde ödül alan filmler ve Bilgi Üniversite’nde verilecek uluslararası bir konferans, konuyu değişik bakış açılarıyla aydınlatacak. Festival kapsamında Almanya, İsrail, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna ve ABD‘deki sinema ve sanat akademilerindeki öğrencilerin çektiği 292 filmden 26’sı  ödül aldı. 28 Mayıs Çarşamba günü, ödül alan ilk dokuz film Goethe Enstitüsü’nde gösterilecek. Bunların arasında İsrail yapımı, en iyi ikincilik ödülü alan  “Gevald” ile yine İsrail yapımı, en iyi film ödülü alan “Hamdi ve Meryem” filmleri de gösterilecek.

Varoluşun evrimi

Yard. Doç. Betsi Sullam’ın 21 Mayıs Çarşamba günü açılan “Varoluşun evrimi” adlı sergisinde Ezgi Koçer, eserlere yönelik bir performans gerçekleştirdi.