Lübnan’da liderlik krizi sonunda aşıldı

Kasım ayından beri cumhurbaşkanını seçemeyen ve büyük bir ulusal kriz yaşayan Lübnan’da yeni cumhurbaşkanı geçtiğimiz Pazar günü seçildi

Dünya
28 Mayıs 2008 Çarşamba

Lübnan’daki liderlik krizi sonunda aşıldı. Geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimlerle cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Michel Süleyman pazartesi günü görevine başladı. Böylece geçtiğimiz Kasım ayında Emil Lahoud’un istifası ile başlayan liderlik krizi de son bulmuş oldu.

Lahoud’un istifasının ardından geçen 6 ay içinde cumhurbaşkanlığı seçimleri 19 kez tekrarlanmış ancak yeni lideri seçmek mümkün olmamıştı.

21 paye top atışı ile göreve başlayan Süleyman’ı yeni görevinde oldukça zor günler bekliyor. Ülkesinin içinden geçtiği zor dönemi aşmak için yara almış ve parçalanmış Lübnan halkını yeniden bir araya getirmek zorunda Süleyman. Yeni cumhurbaşkanı ilk çalışma gününde de bu konuda icraatları gerçekleştirecek yeni Lübnan hükümetini kurma hazırlıklarına başladı. Lübnan Başbakanı Faud Saniora’nın hükümeti Süleyman’ın göreve seçilmesi ile dağılmış sayıldı. Ancak Süleyman, yeni hükümet kurulana kadar Saniora’nın görevinin başında olmasını istedi.

Lübnan’daki yönetim krizinin aşılmasını sağlayan Doha’da geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde bir ulusal birlik hükümetinin kurulması kararı alınmış ve Hizbullah ve yandaşlarına ülkede alınacak kararları veto etme gücü verilmişti.

Michel Süleyman yeni bir isme başbakanlık görevi verdiğinde, yeni başbakan bakanların yer alacağı kabineyi cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanının onayının ardından yeni kabine meclisten güven oyu almaya çalışacak ve ardından görevine başlayacak.

Saniora’nın yeniden başbakanlık görevine getirilebileceği belirtilirken, çoğunluk koalisyon lideri Saad Hariri’nin adı da adaylar arasında geçiyor.

Doha’da alınan karara göre kurulacak hükümetin 16 üyesi iktidar, 11 üyesi muhalefet kanadından oluşturulacak. Yine hükümette yer alacak Müslüman ve Hıristiyanların oranının eşit olması gerekiyor. Anlaşmaya göre yeni bir seçim yasası oluşturulacak ve 2009 seçimleri bu yasa ile yapılacak.

Süleyman’ın zorlu görevinin başlaması ile birlikte bölgesel bir geziye çıkması bekleniyor. Ama yeni cumhurbaşkanı ilk olarak Pazar günü Lübnan’a gelerek seçimleri takip eden Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Geit’in daveti ile bu ülkeye bir ziyarette bulunacak.

Ulusu birleştirmek için tüm Lübnan halkını ve politikacılarını yeni bir başlangıç yapmaya çağıran Süleyman, 1975-90 arasında yaşanan iç savaştan beri en derin politik krizin yaşandığı Lübnan’da çıkışın ilk adımı olarak görülüyor.