Arnavutluk Yahudileri Holokost’tan nasıl kurtuldu

Avrupalı ve İsrailli tarihçiler Arnavutluk’ta toplanarak, ülkenin kendi küçük Yahudi nüfusunu Holokost’tan nasıl kurtardığını incelediler

Dünya
28 Mayıs 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Arnavutluk’ta toplanan bir konferansta İsrailli ve Avrupalı tarihçiler, ülke Yahudilerinin Holokost’tan nasıl kurtarıldığını tartıştı. Organizatörler, konferansın Arnavutluk’un nasıl Yahudiler için barınak haline geldiğiyle ilgili bilgi toplamak için gerçekleştirildiğini açıkladı. Arnavutluk Yahudileri Alman işgali sırasında nüfusu artan tek cemaat olmuş, ancak bu gelişmeler uluslar arası anlamda fazla ilgi görmemişti. 

Resmi kayıtlara göre, İkinci Dünya Savaşı sırasında Balkan ülkelerinden göçmen ve yerli 1,200 civarında Yahudi Arnavut aileler tarafından saklandı. Arnavutluk, 1939-1943 yılları arasında faşist İtalya, sonrasında 1944 yılına kadar Nazi Almanya’nın işgali altındaydı. 

Dünya Yahudi Kongresi’nden Mordechai Arbell, “Arnavutluk’taki Yahudilerin kahramanca kurtuluşu oldukça istisnai bir durum.” dedi. “Yahudiler neredeyse 2000 yıldır Arnavutluk’ta yaşıyor. Bu ülkedeki dini toplulukların ahenkli yaşamı dünyaya örnek olmalı.”