Suudi Kral’dan dinlerarası diyalog için büyük adım

Suudi Kralı Abdullah düzenleyeceği dinlerarası diyalog konferansına Dünya Yahudi Kongresi’ni de davet etti

Dünya
28 Mayıs 2008 Çarşamba

Suudi Arabistan Kralı Arabistan düzenlemeyi planladığı “Müslüman ve Hıristiyan liderler arasında diyalog” konferansına katılmaları için Dünya Yahudi Kongresi’ne davetiye gönderdi.

Organizasyonun yeri ve zamanı hakkında tam bilgi edilemedi ancak İsrail’in Haraatz Gazetesi Kral Abdullah’ın konferansı Suudi Arabistan’da düzenlemek istediğini belirtti. Ancak şeriatla yönetilen Suudi Arabistan’a İsrail pasaportu olan ya da pasaportunda İsrail vizesi olanların girmesi yasak. Ülkede ayrıca Müslüman olmayanların halka açık yerlerde ibadet etmesi de yasak.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder ise yaptığı açıklamada “Olayın gerçekleşmesi için önünde çok engeller olsa da Kral Abdullah’ın attığı çok büyük bir adım. Umarız ki dünyanın başka yerlerinden de dini liderler bu oluşuma olumlu bakar ve katılırlar,” dedi.

Dünya Yahudi Kongresi (DYK) Yönetim Kurulu Başkanı Matthew Brofmann da Suudi Kralı’nın girişimi övdü ve “Bu olay Müslüman dünyasını daha iyi anlayabilmemiz için önemli bir gelişme olacaktır,” dedi. Brofman, “DYK, karşılıklı saygıya dayalı her türlü görüşme ve diyalog girişimine katılacaktır,” dedi.

Kral Abdullah, böyle bir toplantı yapma fikrini kamuoyuna ilk kez Mart ayının sonunda açıkladı.

Suudi Kral, “Amacım çeşitli toplantılar düzenleyerek – bir değil, birkaç toplantı – tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimin düşüncelerini öğrenebilmek,” dedi. Kral Abdullah ayrıca ülkesinin ileri gelen din adamlarının da bu fikri desteklediğini ekledi.