Olmert: ‘Fantezi peşinde koşmayalım’

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ve Suriye arasında Türkiye'nin arabuluculuğuyla yürütülen dolaylı görüşmelerin kapsamlı bir barış anlaşması için ciddiyetle sürdürüleceğini açıkladı. Olmert, Suriye ile çatışma ihtimali yüzünden görüşmelere başladıklarını belirtirken, “Büyük İsrail ile mevcut Yahudi Devleti arasında bir seçim yapmak zorundayız” yorumunu yaptı

Dünya
28 Mayıs 2008 Çarşamba

İsrail Hükümeti’nin Knesset’te yaptığı haftalık olağan görüşmeleri sırasında konuşan Başbakan Ehud Olmert Türkiye’nin arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerin gelecekte İsrail ve Suriye arasında kalıcı bir barış kurma hedefinde olduğunu vurguladı. Ancak Olmert, muhtemel bir barış anlaşmasıyla ilgili olarak görüşmelerin başlaması için hiçbir taahhütte bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Knesset’te bir toplantıya katılan Olmert, Suriye'yle çatışma ihtimalinden korktukları için bu ülkeyle temaslara başladıklarını ifade ederek, “Büyük İsrail”in bir fantezi olduğunu vurguladı. ‘Büyük İsrail’ fantezisinin peşinden koşarken mevcut Yahudi Devleti’nin de elden gidebileceği uyarısını yapan Olmert, "Bu cağda ve mevcut konjonktürde 'Büyük İsrail' vizyonunu devam ettirmek sadece fantezilerde mümkün olabilir. Bugün, Büyük İsrail’le bir Yahudi Devleti arasında seçim yapmak zorundayız. İkisi birden olması mümkün değil" dedi.

Suriye'yle savaş ihtimaline karşı barış girişimine mecbur kaldığını anlatan Olmert, Golan Tepeleri'nin iadesini taahhüt ettiği yönündeki eleştirilere maruz kaldı. Bu konuda verilmiş bir söz olmadığını söyleyen Olmert, görüşmelerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermeyi ise, "Bazı bakanlar bile bunları bilmiyor" diyerek reddetti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Olmert, özellikle İsrail basını ve siyasileri tarafından, görüşmelerin kendisi ile ilgili yolsuzluk soruşturmalarına olan dikkati dağıtma suçlamalarını da yanıtladı. “Ciddiyet dikkat ve ilgi ile kapsamlı ve kalıcı barış hedefiyle görüşmeleri sürdürüyoruz,” diyen Olmert, bunun bir halkla ilişkiler çalışmasından ibaret olduğu suçlamalarını ret etti. Olmert geçtiğimiz hafta hem sağ hem de sol kanattan politikacılar tarafından Golan Tepelerini yolsuzluk suçlamalarına kurban etmekle suçlanmıştı.

Sekiz yıl aradan sonra bu kez Türkiye’nin arabuluculuğu ile başlayan görüşmeler ile ilgili olarak Olmert, “On yıl öncesine göre güvenlik durumu çok daha hassas, büyük bir dikkat ve özenle tüm detaylar üzerinde görüşüyoruz” dedi.

Olmert İsrail sağı tarafından halkın %70’inden fazlasının karşı olmasına rağmen kırk yıldan fazladır elinde tuttuğu hayati ve stratejik öneme sahip Golan Tepelerini iade etmek için görüşmeler yürütmekle suçlanıyor. 

İsrail ile Suriye arasında İstanbul’da yürütülen görüşmelerden duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getiren İran’ı yatıştırmak için Suriye Savunma Bakanı apar topar bu ülkeye gitti. Barış görüşmelerinin yürütüldüğünün öğrenmenin kendisi için kötü bir sürpriz olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, hayal kırıklığını gizleme gereği duymadı. al-Sharq al-Awsat Gazetesi’nin haberine göre İran haber basını İsrail - Suriye görüşmelerinden medyada söz etmeme konusunda talimat aldıklarını bildirdiler.

Hamas’ın Şam’da bulunan ve geçmişte de Türkiye’yi ziyaret eden siyasi lideri Halid Meşal Olmert’in Suriye’ye Golan Tepelerini iade edecek siyasi güce sahip olmadığını söyledi. Hafta sonunda Şam’da İran’lı yetkililerle görüşen Meşal, Yediot Ahronot Gazetesi’nin haberine göre görüşmeleri ciddiye almadığını ifade etti. Koruması altında yaşadığı Suriye’yi eleştirmekten çekinen Meşal, İran’ın Hamas’a yeni uzun menzilli füzeler sağlayacağını da söyledi.