Şili Üniversitesi’nde Türkiye Musevileri temalı etkinlik

Toplum
28 Mayıs 2008 Çarşamba

Santiago'daki Şili Üniversitesi Felsefe ve Beşeri İlimler Fakültesi Yahudi Araştırmaları Merkezi, kuruluşunun 40. yıldönümü kutlama faaliyetleri programı çerçevesinde, Haziran ayı içinde dört hafta boyunca, Türkiye Musevileri ile ilgili bir sergiye yer veriyor.  Üniversite yetkilileri  Ay süresince,  perşembe günleri bu konuda İspanyol dilinde birer konferans ve salı günleri Türk tarihi, sanatı ve kültürüne ilişkin bir film gösterisi düzenleme arzularını Santiago Büyükelçiliği vasıtasıyla Dışişleri Bakanlığı’na ilettiler.

Bakanlık tarafından önerilen programa göre, düzenlenecek fotoğraf sergisine, 500. Yıl Vakfı tarafından geçmiş yıllarda değişik ülkelerde sergilenen "Osmanlı ve Türk toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler" konulu fotoğraflarla iştirak edilmesi, ilk hafta (5 Haziran) Naim Güleryüz'ün  "Beşyüzüncü Yılını Kutlamakta olan Türk Musevi Cemaati" (La Comunidad Judía de Turquía en su Quincentenario) başlıklı bir konferans sunması kararlaştırıldı. İzleyen haftalarda sırası ile (12 Haziran), Karen Gerson Şarhon tarafından "Türkiye'nin Judeo Espanyol Dil Mirası ve Sefarad Müziği Geleneği"; (19 Haziran) Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Ayhan Enginar tarafından "Avrupa'daki Türkiye" başlıklı konferanslar sunulacak.  26 Haziran günü ise  Şili'de yaşayan Türk kökenli Yahudilerden Prof. Herman Rodriguez Şili'deki Türk Yahudilerini tanıtan bir sunum yapacak.

Şili Üniversitesi, Musevilik konusunda araştırmalar yapan bir Türk Üniversitesi ile temas kurmak arzusunu beyan etmişse de Türkiye’deki üniversitelede henüz böyle bir bölüm veya merkez bulunmadığından, bu hususta çalışmalarını  500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Osmanlı Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi ile yürütecek.