Sirkeci Hesed Le Avraam Sinagogu’nda Lag Baomer kutlandı

Lag Baomer 22 Mayıs Perşembe akşamı Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla geleneksel olarak Sirkeci Hesed Le Avraam Sinagogu’nda kutlandı

Toplum
28 Mayıs 2008 Çarşamba

İç Haberler Servisi / Foto: Alberto Modiano

Lag Baomer, Pesah Bayramı’nın ikinci günü başlayıp Şavuot Bayramı’nın gelişi ile biten 49 günlük Omer döneminin 33. gününde kutlanır.

Yahudi dini tarihine göre 19 yy. önce yaşamış olan Rabi Akiva’nın öğrencileri Omer ayında yaşamlarını yitirirler, ancak bu ani ölümler 32. gün mucizevi bir şekilde son bulur. Lag Baomer aynı zamanda Zoar’ın yazarı Rabi Şimon Bar Yohay’ın ölüm günüdür. Rabi Şimon Bar Yohay’ın verdiği bilgilerle, dindaşlarına ışık tuttuğunu simgelemek ve ölümünü bir bayram havası içinde anmak için açık havada ateş yakılır. İsrail’in her köşesinde çocuklar ve aileleri günlerce biriktirdikleri tahta parçalarından "Medura"lar (meşaleler) oluştururlar.

İsrail ve Diaspora’da yaşayan tüm Yahudi cemaatlerinde olduğu gibi ülkemizde de bugünü hatırlamak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Sirkeci Hesed Le Avraam Sinagogu’nda bir tören düzenlendi. Bayram kutlamasında Hahambaşı Rav İsak Haleva, Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Aşkenaz Cemaati Başkanı Av. Binyamin Poluman  başta olmak üzere Hahambaşılık müşavirleri, kurum ve derneklerin  başkan ve üyeleri hazır bulundu. Minha duasının okunmasından sonra Sirkeci Hesed Le Avraam Sinagogu Vakfı Başkanı Yusuf Reyna yaptığı açılış konuşmasında; Sirkeci Sinagogu’nun 100 yılı aşan tarihinden söz etti.

Maftirim korosunun ardından söz alan Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya  diğer yıllara oranla daha az katılım olduğuna dikkat çekerek ilgisizlikten yakındı.

Cemaat  çalışmalarını aktaran Başkan Ovadya, gönderilen e- maillere şikayet ve önerilerin  iletilmesi halinde mutlak cevap verileceğini söyledi.

Hahambaşı Rav İsak Haleva ise  Lag Baomer’in İsrail’de görkemli, ateşler yakılarak kutlandığını, Rav Şimon Bar Yohay’ın ölüm günü olmasına rağmen, ölümle ruhunun Tanrı ile birleşmiş olduğu düşüncesiyle bayram olarak kutlanışından bahsetti. Rav Şimon Bar Yohay’ın halkla bütünleşmiş bir din adamı olduğunu anlattı.

“Omer”in kelime anlamının  bir demet olduğunu belirten  Hahambaşı Rav Haleva Pesah’ı takip eden  49 gün sayımında toplumun 3300 yıl önce bile Tora’nın emri ile eğitimli olmaya özendirildiğini, zira bu sayımı yaparken çarpma ve bölme işlemlerini kullanarak toplumun eğitim düzeyini yüksek olmaya yönelttiğini anlattı.

Sirkeci Sinagogu Vakıf Başkanı, Rav Simon Bar Yohay anısına ilk mumu yakmak üzere Hahambaşı Rav İsak Haleva’yı davet etti. İkinci mumun Cemaat Başkanı Ovadya’nın yakmasının ardından  diğer mumlar, törene katılan müşavir, dernek, kurum ve kuruluşların başkan ve temsilcilerinin yanısıra yahidler tarafından yakıldı.

Mumların yakılması töreninden sonra hep birlikte Rav Şimon Bar Yohay’ın duası söylendi, ardından da Ehal açılarak Anoten Duası okundu. Bayram kutlaması süresince yapılan konuşmalar arasında Maftirim Korosu’nun seslendirdiği dini şarkılar güne ayrı bir anlam kattı.

Lag Baomer kutlaması bahçede Sirkeci Hesed Le Avraam Sinagogu Kadınlar Kolu tarafından sunulan ikramlarla sona erdi. Günün anısına tüm yahidlere birer hediye verildi.