Olmert: “Suriye ile görüşmeler ciddi”

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ve Suriye arasında Türkiye'nin arabuluculuğuyla yürütülen dolaylı görüşmelerin kapsamlı bir barış anlaşması için ciddiyetle sürdürüleceğini açıkladı. Olmert, Suriye ile çatışma ihtimali yüzünden görüşmelere başladıklarını belirtirken, “Büyük İsrail ile mevcut Yahudi Devleti arasında bir seçim yapmak zorundayız” yorumunu yaptı

Dünya
28 Mayıs 2008 Çarşamba

İsrail Hükümeti’nin Knesset’te yaptığı haftalık olağan görüşmeleri sırasında konuşan Başbakan Ehud Olmert Türkiye’nin arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerin gelecekte İsrail ve Suriye arasında kalıcı bir barış kurma hedefinde olduğunu vurguladı. Ancak Olmert, muhtemel bir barış anlaşmasıyla ilgili olarak görüşmelerin başlaması için hiçbir taahhütte bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Suriye ile  savaş ihtimaline karşı barış girişimine mecbur kaldığını anlatan Olmert, Golan Tepeleri'nin iadesini taahhüt ettiği yönündeki eleştirilere maruz kaldı. Bu konuda verilmiş bir söz olmadığını söyleyen  başbakan  görüşmelerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermeyi ise, "Bazı bakanlar bile ayrıntıları bilmiyor" diyerek reddetti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Olmert, görüşmelerin kendisi ile ilgili yolsuzluk soruşturmalarıyla olan  ilgisini reddetti.  Başbakan: “Ciddiyetle kapsamlı ve kalıcı barış hedefleyen   görüşmeleri sürdürüyoruz” dedi. 

Rahatsızlık duyan İran devrede

İstanbul’da yürütülen Suriye - İsrail arasındaki görüşmelerden duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getiren İran’ı yatıştırmak için Suriye Savunma Bakanı Teğmen Hasan Torkmani acilen ülkeyi ziyaret etti.  Barış görüşmelerinin yürütüldüğünü öğrenmenin kendisi için kötü bir sürpriz olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, hayal kırıklığını gizleme gereği duymadı. İran  basını İsrail - Suriye görüşmelerinden medyada söz etmeme konusunda talimat aldığını bildirdi.