EURO 2008'e çeyrek kala...

Geride bıraktığımız hafta, milli takımımızın EURO 2008 Avrupa Futbol Şampiyona'sında hangi oyuncularla mücadele edeceği kamuoyuna duyuruldu. Kadronun hem beklediğimiz hem de beklemediğimiz bazı yönleri vardı. Beklediğimiz futbolcuların çoğu Fatih Terim tarafından kadroya dahil edilmişti zaten

Spor
21 Mayıs 2008 Çarşamba

Peki beklemediğimiz yönleri neydi bu kadronun?

Bütün hafta gündemi meşgul edecek kadar beklenmedik bir kadro muydu?

Rıfat KARAKÖY

Kadroya baktığım zaman ilk dikkatimi çeken kadroya üçüncü kaleci olarak ne şampiyon Galatasaray'ın bu sezon başarılı bir performans gösteren kalecisi Aykut'un ne de Fenerbahçe'nin başarılı file bekçisi Serdar Kulbilge'nin alınmamasıydı. İkinci  beklentim sol bek mevkiinde bana göre Türkiye'de alternatifi olmayan Gökçek Wederson'un kadroya alınmasıydı, ancak bu beklentim de  "kadroya Mehmet Aurelio'dan sonra bir Brezilyalı daha alırsak çok tepki çekeriz" düşüncesiyle yerine gelmemişti herhalde. Oysa milliyetçilikleriyle her zaman övünen Fransızların kadrosunda bile Fransız asıllı yalnızca 4-5 futbolcu var, bizim de artık bu kompleksleri aşıp kaliteli oyuncuları milli takıma kazandırma zamanımızın geldiğini düşünüyorum. Listede biraz aşağıya inip forvet oyuncularına bakarken Hakan Şükür'ü aradı gözlerim ama o da yoktu kadroda. Bana göre oldukça fazla tecrübesiz oyuncunun bulunduğu bu kadroda, Türk Futbol Tarihinde neredeyse kırılmadık rekor bırakmayan Hakan Şükür'ün oynatılmasa bile sırf bu tecrübesiz oyunculara ağabeylik yapması ve moral vermesi için kesinlikle bulunması lazımdı. Forvet hattında dikkatimi çeken bir diğer isimse Fransa'nın Sochaux takımında oynayan Mevlüt Erdinç'ti. Mevlüt, şimdiye kadar A Milli Takım forması giymemiş futbolu yakından takip edenlerin dışında kimsenin duymadığı bir isimdi. İlk deneyimini Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mı yaşamalıydı? Onun dışında, ne Kayserispor'un satmamak uğruna şehirdeki bütün bilboardları kiralayıp, bilboardların üzerine "SATMIYORUZ" diye yazdığı Mehmet Topuz ve Gökhan Ünal, ne de Hıncal Uluç'un "10 tane Semih Şentürk eder" dediği sezon boyu flaş bir görüntü çizen Sivasspor'un yıldızı Mehmet Yıldız vardı kadroda.

Tercih tabiî ki bana göre teknik direktörlüğü ve futbol anlayışı kesinlikle tartışılmaz olan Fatih Terim'in, ancak şu zaman Mevlüt Erdinç'in deneneceği, kadronun şekilleneceği bir dönem değil; tam tersine şekillenmiş kadronun birbirine alışması için geçireceği bir hazırlık dönemi olmalıydı. Sokaktaki insanlara milli takımımızın 11'ini sayın desek eminim herkes birbirinden farklı bir 11 sayar. Bu da milli takımımızda bir istikrarın olmadığını gösterir. Bu kadroda kesinlikle kötü bir kadro değil, ancak yine de sezon boyu başarılı performans çizmiş birçok futbolcu bu kadroda olmazsa bu futbolcular çalışma azmini kaybeder ve daha önce kaybolan birçok yıldız gibi kaybolup gider.