Yıl sonuna kadar barış olmazsa Abbas istifa edecek

İsrailli milletvekili Yossi Beilin’in Abbas’ın kendisine istifa etmeyi düşündüğünü söyledi. Sene sonuna kadar İsrail-FÖY arasında anlaşma sağlanamaz ise Abbas görevinden ayrılacak

Dünya
21 Mayıs 2008 Çarşamba

İsrail Milletvekili Yossi Beilin, Abbas’ın altı ay içerisinde İsrail-Filistin barış anlaşması gerçekleşmemesi durumunda Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) lideri Mahmud Abbas’ın istifa etmeyi düşündüğünü söyledi. Beilin açıklamasını geçen Pazar günü Mısır’ın Şarm el Şeyh şehrinde düzenlenen, Dünya Ekonomik Forumu sırasında Abbas ile yaptığı görüşmenin ardından yaptı.

Beilin’e göre Abbas sene sonuna kadar barışı sağlayamaza görevde kalmasının bir anlamı kalmayacağını söyledi. Açıklamada Abbas’ın “Ben Başkanlığa sadece bir makama gelmek için değil, bir görevi yerine getirmek için geldim. Eğer bir anlaşmaya varmanın imkânı olmadığı belli olursa bu şekilde devam etmenin anlamı kalmaz” dediği öğrenildi.

Abbas ayrıca şu anda süren İsrailli ve Filistinlilerin tereddüt ettiği gidişatta bölgedeki aşırı uçtaki grupların kazandığını da ifade ettiği bildirildi.

Beilin’in yaptığı açıklamalar hakkında görüşü sorulan FÖY arabulucusu Saeb Erakat Abbas’ın bu sene sonuna kadar İsrail ile bir anlaşmaya varma konusunda kararlı olduğunu söyledi. Erakat, Abbas’ın bundan ne yapacağına sene sonunda bu sonuca ulaştıktan sonra karar vereceğini, daha erken bir karar vermeyeceğini de söyledi.

Konu hakkında kendisine soru yöneltilen FÖY Sözcüsü Nabil el Rudeniye ise Abbas’ın başkenti Kudüs olan bir ‘Filistin Devleti’ için çalışmalarına devam edeceğini söylerken Abbas’ın sene sonunda istifa edeceğini net bir şekilde yalanlamadı.

Yine Pazar günü Beilin’in yorumlarından önceki saatlerde Abbas ABD Başkanı George Bush’un geçen hafta İsrail Parlamentosu Knesset’te yaptığı konuşmayı eleştirdi. Abbas Dünya Ekonomik Forumu sırasında Bush ile yaptığı görüşmede Bush’un yaptığı konuşmanın Filistinlileri kızdırdığını ve hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Arap dünyasında tepki uyandıran, İsrail’in kuruluşunun 60. senesi onuruna verdiği konuşmada Bush İsrail’i övmüş, kendini savunma hakkına sahip olduğunu tekrarlamış, genel olarak İsrail’e büyük destek verdiğini göstermişti. Fakat Bush konuşma sırasında Filistinlilerden veya onların isteklerinden pek bahsetmeyip İsrail’in liderlerin barış konusunda gerekli adımları atmasını söylerken bu konuda herhangi bir somut yaklaşım sunmamıştı. Bush’un bu konudaki tek yorumu İsrail’in 120. yılında (yani 2068’te) bağımsız bir Filistin ile komşu olacağını söylemesi oldu.

Abbas yaptığı açıklamada Amerika’nın daha tarafsız bir ve dengeli bir duruş sahibi olması istediğini söyledi. Abbas Cumartesi gecesi Bush ile bir akşam yemeğinde buluşmuştu.

Saeb Erakat’ın ifadesine göre Abbas burada düşüncelerini Bush’a yüz yüze iletti. Abbas bu konuşmada Bush’un bölgede barış sağlanması için Filistinlilerin bağımsızlık ve özgürlüklerine kavuşması gerektiğini söyleyebileceğini, bunu söylemeyerek önemli bir fırsattı teptiğini ifade etti.

Yine Cumartesi günü konuşan ve FÖY’e barış konusundaki kararlılığını göstermek isteyen Bush ise sene sonuna kadar barış anlaşması sağlamakta kararlı olduğunu söyledi. Bush yanında Abbas ile yaptığı konuşmada Filistin halkının potansiyelinin boşa harcandığını görmekten üzüntü duyduğunu söyledi.