Filistin Yönetimi ordu kurmak istiyor

Filistinlilerin düzenli bir ordu kurulması yönündeki talebi İsrail-Filistin görüşmelerine damga vurdu

Dünya
21 Mayıs 2008 Çarşamba

İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmelerde planlanan “Filistin Devleti”nin silahsız bir ülke olması öngörülüyor olsa da, Filistinli heyetinin baş müzakerecisi Ahmet Kurey’in gelecekte bağımsız bir Filistin Ordusu kurulması yönünde talepte bulunduğu belirtildi.

Üst düzey İsrailli ve Filistinli yetkililer de bu talebi doğruladı. Konunun ilk defa geçtiğimiz hafta Kudüs’te yapılan görüşmelerde gündeme geldiği belirtilirken, Kurey’in bu talebi İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’ye ilettiği açıklandı.

Livni konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yapmazken, bu güne kadar sürdürülen tüm görüşmelerde kurulacak ‘Filistin Devleti’nin silahsız olması yönünde fikir birliği olduğunu belirtmekle yetindi. Kurey tarafından gündeme getirilen konunun Filistin’e ait bir polis teşkilatı talebi olmadığı ve Filistin’in bir silahlı kuvvetler kurma konusunda talepte bulunduğu netlik kazandı.

Kurey’e yakın üst düzey Filistinli bir kaynağın bildirdiğine göre talep Filistin’in bağımsızlığını koruyacak bir silahlı kuvvetlerin kurulması yönünde. İsrail’e savaş açma ya da saldırma gibi bir niyetle bu orduyu talep etmediklerini belirten yetkili, F16’lardan kurulu bir ordudan bahsetmediklerini, daha çok ulusal güvenliklerini koruyacak bir silahlı kuvvetler kurmayı talep ettiklerini söyledi.