Barak: Seçimler bu yıl gerçekleşmeli

İsrail’in gündemini bugünlerde parti liderlerinin erken seçim önerileri oluşturuyor. İşçi Partisi milletvekilleri Başbakan Olmert’in istifa etmesi gerektiğini düşünürken, Likud Partisi seçimlerin 2008 bitmeden yapılması gerektiğini savunuyor

Dünya
21 Mayıs 2008 Çarşamba

İsrail İşçi Partisi Lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak Pazar günü yaptığı açıklamada Knesset seçimlerinin önümüzdeki yılın başında yapılması gerektiğini söyledi.

Parti üyelerine düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Knesset üyesi Danny Yatom görüşmeyle ilgili olarak, “Görüşmemiz iki saatten fazla sürdü. Bu dönemin kritik olduğunu ve başbakanın istifa etmesi gerektiğini söyledim. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından da aynı şekilde düşüncemi belirtmiştim.” açıklamasını yaptı.

Yatom, İsrail Başbakanı Ehud Olmert yönetimiyle ilgili görüşlerini ise, “Halkın başbakana olan güveni sarsıldı. Halk değişmeyeceğine göre, başbakan değişmeli.” şeklinde dile getirdi.

Yatom ayrıca Barak ve partisinin erken seçimlerle ilgili kararını değerlendirerek, “Biz düşüncelerimizi söylediğimizde, kimse bizi ciddiye almamıştı; fakat bugün erken seçimlerin zorunlu olduğunu herkes görüyor.” açıklamasını yaptı.

Bu arada koalisyonun erken seçim açıklamalarına yönelik Pazar günü Kadima milletvekilleriyle toplanan Olmert, partisini cesaretlendirmeye çalışarak, “Parlamentoda bizim aleyhimize düzenlenen aktivitelere karşı göğüs gerebilmek için birlik olmalıyız. Koalisyon bizimle sürekli savaşıyor, bizim onlarla mücadele etmek için yeterince deneyimimiz var” dedi.

Kadima’nın toplantısından birkaç saat önce ise karşıt parti Likud’un lideri Binyamin Netanyahu da konuyla ilgi düşüncelerini “Kadima yönetiminin İsrail sınırları konusunda bir karara varamadığını görüyoruz. Bu hükümet şimdikinden çok farklı bir zamanda başa geçti. Bugün ise başkalarına devredileceği söz verilen toprakların, İran’ın da desteğiyle teröre zemin hazırlayacağını hepimiz biliyoruz” sözleriyle ifade etti.

Likud'dan Gideon Sa'ar ise, “Hükümetin aktif durumda olmadan yaşaması ne kadar sürecek, bilemeyiz. Erken seçimlerin önümüzdeki yaz ya da kış sezonunda yapılması gerektiği ortada. Ülkenin iyiliği için en yakın zamanda düzenlenmeli, aksi takdirde bulunduğumuz durumda sabit bir politika izlememiz mümkün olmayacak” açıklamasını yaptı.

Sa’ar koalisyon ile işbirliği yaparak, seçimlerin 2008 bitmeden yapılmasına çalışacaklarını söyledi.