Türk Musevileri Müzesi’nde etkinlikler

Türk Yahudileri’nin tarihini gözler önüne seren 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Nisan ayı içerisinde önemli kişileri ağırladı. 7 Nisan günü Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Emekli Oramiral Özden Örnek ile eşleri müzeyi onurlandırarak, müze şeref defterini imzaladılar

Toplum
21 Mayıs 2008 Çarşamba

Baharın gelmesi ve turizm mevsiminin açılmasıyla birlikte Türk Musevileri Müzesi’nde de trafik yoğunlaştı.

İstanbul Rehberler Odası’na  (İRO) yeni katılan rehberlere müzeyi tanıtmak ve turistlerden konu ile ilgili olarak karşılaştıkları değişik sorularda kendilerine bilgi aktarmak amacıyla bir kaç yıldır düzenlenen geleneksel seminer nisan ayı başında  gerçekleşti. 30 kadar rehberin katıldığı toplantı, Naim Güleryüz’ün sunumu ve soruları cevaplandırmasını takiben bir kokteyl ile tamamlandı. 7 Nisan günü, E. Orgeneral Çevik Bir ve E. Oramiral Özden Örnek ile eşleri müzeyi onurlandırdılar. Vakfın ve müzenin amacı ve etkinlikleri hakkında geniş bilgi sunulan değerli  komutanlar ayrılırken izlenimlerini Müze Şeref Defteri’ne şu sözlerle aktardılar:

“..... 700 yıllık bir beraberliğin, en anlamlı ve en doğru şekilde görmesine neden olan, her yönüyle takdire layik bir hizmet... Müzenin tesisini düşünen, gerçekleştiren ve idame ettirenlere sonsuz teşekkürler ve saygılar . Çevik Bir.”

“... İki toplumun barış ve sevgi içinde nasıl yüzlerce yıl beraber yaşadıklarını ve karşılıklı neler alıp verdiklerini görmek isteyenlerin muhakkak görmesi gereken bir yer. Kuruculara ve Naim Bey’e sonsuz teşekkürler ve başarılar diliyorum. Özden Örnek”

Konuya ilgileri gittikçe artan bazı orta öğretim okulları, özellikle ulusal ve yabancı üniversiteler, son zamanlarda, bazı dersleri müzede uygulamalı olarak düzenlemeye başladı. Bu bağlamda Nisan ayında müzeyi ziyaret edenler arasında Yeditepe Üniversitesi ile Mimar Sinan Üniversitesi öğretmen ve öğrencileri de vardı.

Aynı dönemde, müzeyi ziyaret eden, Madrid Syracuse Üniversitesi’nden Prof. Alejandro Medina Bermudez ve öğrencileri (18 Nisan) ile Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Amy Singer ve  öğrencilerine (24 Nisan) Naim Güleryüz tarafından ayrıntılı, yaklaşık ikişer saatlik, birer sunum yapıldı ve değişik soruları cevaplandırıldı.

Bir önemli ziyaretçi de, İnternational Raoul Wallenberg Foundation (Beynelmilel Raoul Wallenberg Vakfı) Kurucusu Baruch Tenembaum idi. Vakıf, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi kurtarmayı başaran Yahudi olmayanlara Kudüs’teki Yad Vaşem kurumu tarafından Uluslararası Dürüst (Hassid Umot ha-Olam) unvanı verilmesi için gerekli kanıtları toplamaya gayret göstermektedir. Tenembaum’un bu ziyaretinde, 1942-1945 yılları arasında Marsilya Konsolosu olarak görev yapan rahmetli Necdet Kent ile ilgili olarak bilgi paylaşımında bulunuldu.

Müze’nin 2008 yılı dış etkinlikler programı da kısmen belirlenmiş olup, Santiyago de Şili ve Frankfurt’ta düzenlenecek konferans ve sergilerin hazırlıkları yürütülmekte.