Kudüs’te çöp elektriğe dönüşüyor

Kudüs’ün Abu-Dis çöplüğündeki artıklar metan gazı kullanılarak fabrikada elektriğe dönüştürülecek. Bu proje ile daha az çevre kirlenmesi, elektrik tasarrufu ve gazın sızarak patlamasının önlenmesi amaçlanıyor

Dünya
14 Mayıs 2008 Çarşamba

Kudüs’ün ışıkları artık çöplerle yanmaya başlayacak.  Abu-Dis çöplüğündeki artıkları enerjiye çevirmek için bir fabrikada üretilen metan gazı kullanılacak.  Elde edilecek alternatif enerji kaynağı şehirdeki binlerce kişiye elektrik sağlayacak. 

Kudüs Belediyesi adına araştırma yapan Afik adlı şirket, büyük miktarda metan gazının çöplükten elde edilebileceğini tespit etti.  Bir saatte elde edilen miktar, bin müşterinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.  İsrail’e bu yöntemle enerji üretilip satıldığında, yaklaşık 5.4 milyon dolarlık bir kar elde edilecek.  Metan gazı yıllardır çözülme yöntemiyle birikiyor.  Çöplüğe borular yerleştirilerek, gaz pompalanacak ve enerjiye dönüştürülecek.

Bu yöntem, çevre için kömür yakarak enerji elde etmekten çok daha sağlıklı.  Kömür yakılırken çevreye, küresel ısınmaya neden olan karbondioksit gazı da dahil çeşitli gazlar yayılıyor.

Çöplüklerden gaz pompalamanın bir başka faydası ise, kontrol dışı sızmanın sebep olabileceği felaketlerin önlenmesi.  Yanıcı ve renksiz bir gaz olan metan, sızması halinde büyük bir patlamaya sebep olabilir. 

Abu-Dis çöplüğünden gaz üretme projesi Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupolianski tarafından önerildi.  “ Temizlenmiş Kudüs” projesi altında getirilen önerinin yanı sıra, yeni parklar inşa etme, çöp temizleme, çevreyi kirletmeyen elektrikli scooter alma projeleri de gündemde yer alıyor.