AB-İsrail ilişkilerinde sıcak hava esiyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Benita Ferrero-Waldner, yaptığı açıklamada AB’nin İsrail ile ilişkileri daha iyi bir platforma geçirmek istediğini söyledi

Dünya
14 Mayıs 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Benita Ferrero-Waldner, AB’nin yeni dış politikasını gazetecilerle paylaştı. Benita Ferrero-Waldner AB’nin doğu ve güney komşuları ile iyi ilişkilerde olmak istediğini söyledi. Bu komşular arasında birinci sırada İsrail yer alıyor. İsrail, AB için bilimsel dayanışmadan ticari birlikteliğe kadar pek çok alanda önemli yer teşkil ediyor. Bu nedenle AB, “yansıma grubu” oluşturarak İsrail’e “özel konum” kimliği vermek için çalışmalara başladı.

Ukrayna, İsrail, Moldova, Fas, Ürdün ve Gürcistan gibi ülkeler geçmişe göre AB’ye daha yakın durumdalar.  Ferrero-Waldner’a göre bu ülkeler ekonomik ve politik alt yapılarında yaşadıkları modernleşme hareketleri sayesinde AB’ye daha yakın konuma geldiler. Bu ülkeler arasından en çok İsrail ile ilişkileri genişletmek istediğini söyleyen komisyon başkanı, gelişen ekonomisi sayesinde İsrail’in AB’nin büyük ticari ortağı kabul edildiğini dile getirdi. 2007 yılında %38 ithalat ve %33 ihracat kapasitesi ile bir önceki yıla göre %7,2’lik bir büyüme kaydedildiği bildirildi.

1995 yılında Brüksel’de bir anlaşma imzalayan AB ve İsrail, her yıl bakanlık seviyesinde görüşme yapmaya devam ediyor. Bu politik diyaloga ek olarak AB İsrail ile sanayi, enerji, standartlar, finans, bilgi-iletişim, taşıma ve turizm alanlarında da pek çok anlamaya imza attı.