Müslüman din adamları için Yahudilik seminerleri

Shorashim Eğitim Merkezi’nde Müslüman din adamları için Yahudilik çalışmaları düzenleniyor. İkinci senesine girilen seminerlerde hahamlar liderliğinde her hafta başka bir konu işleniyor, konular üzerine iki tarafın din adamları kendi dinlerinin kurallarını tartışıyorlar

Dünya
14 Mayıs 2008 Çarşamba

Müslüman din adamları, imam ve müezzinler, İsrail’deki Dinler arası Koordinasyon Konseyi tarafından düzenlenen seminerler ile Yahudilik çalışmalarının ikinci yılını sürdürüyor. Galilee Ahlak Eğitimi Birliği’nin direktörü Haham Mark Rosenstein ve Sakhnin’de öğretmen olan Ziad Halalila tarafından ortaya çıkarılan proje Shorashim Eğitim Merkezi’nde gerçekleşiyor.

Başta Diyanet İşleri Bakanlığı’ndan destek alarak din adamlarını toplantılarına davet ettiklerini söyleyen Rosenstein, din adamlarının devam etmeye oldukça hevesli olduklarını kısa sürede fark ettiklerini belirtti. On sekiz kişi ile başlayan seminer çalışmaları, aralarından ayrılanlar sonucu düzenli devam eden on iki kişi ile sürdürülüyor. Her derste farklı bir tema işleniyor, katılımcılar bu temalar çerçevesinde yalnızca iki din arasındaki farklılıkları değil benzerlikleri de fark ediyor.

Evlilik ve aile ilişkilerinin konu edildiği geçtiğimiz haftanın sonunda, Nahaf kasabasındaki Anoor camisinin imamı Şeyh Abd al-Manam Athma, “Beklemediğimiz şekilde, halaha ve şeriatın aile meseleleri, çocukların vesayeti ve boşanma davalarına yaklaşımı konusunda çok sayıda ortaklığa rastladık.” dedi.  Athma ayrıca, “Birbirimizi tanımanın bir kısım bariyerleri kırabileceğine ve önyargılardan kurtulmamızı sağlayabileceğine inanıyorum, ancak bence tüm bariyerleri yıkamaz, özellikle de köklü politik ve tarihi çatışmalara dayananları.” dedi.

İsrail’deki imam ve müezzinlerin birliğinin başında bulunan Ilabudun Camisi imamı Şeyh Fathi Afan, bütün katılımcıların seminere önyargılar ile başladığını düşünüyor, dersleri veren hahamların bile. “Dersin, bir hahamın sınıfa Yahudilik öğretmesi şekilde tasarlandığı doğru, ancak çoğu zaman ders iki tarafın da kendi dinini ve kurallarını açıkladığı bir diyaloga dönüşüyor,” dedi.

Grubun lideri Haham Reiner, “Çoğu kez insanların nefreti körüklemek için dini kullandığını biliyorum, ancak bu dindar insanların kendilerinden farklı olanlardan nefret ettikleri anlamına gelmiyor. Çoğu zaman nefret cahillikten doğar ve din insanları olarak bizim görevimiz diğer taraf hakkında daha çok bilerek bu düşmanlıkla baş etmektir.” dedi.