Muhalefet başbakanın istifasını istiyor

İsrail Başbakanı hakkında başlatılan rüşvet sorgulaması nedeni ile İsrail muhalefetinin farklı uçlarından istifa ve erken seçim sesleri yükseldi. Olmert sert bir şekilde eleştirilirken koalisyonun büyük ortaklarından İşçi Partisi dava sonuçlanana kadar hükümette kalmayı sürdüreceklerini açıkladı

Dünya
14 Mayıs 2008 Çarşamba

Geçen hafta İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in bir Amerikalı iş adamından yüz binlerce dolar aldığına dair şüphelerin ortaya çıkmasıyla birlikte farklı politik uçlardaki birçok milletvekilinden istifa çağrıları gelmeye başladı.

İşçi Partisi yetkilileri ise Cuma günü yaptıkları açıklamada mahkeme bir karar verene kadar Olmert’in başını çektiği koalisyonda kalacaklarını bildirdiler.

Açıklama, İşçi Partisi Milletvekili Eitan Cabel’in, açılan soruşturma nedeni ile partisinin koalisyonu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söylemesinin ardından geldi. Ayrıca Cuma günü “İsrail’in Kurtuluşu İçin Haham Konseyi” adı verilen sağ görüşlü hahamlardan oluşan grup yaptığı açıklamada yeni soruşturmanın Olmert’in 2005’te Gazze’den çekilmesinin cezası olduğunu iddia etti. Grup “İsrail onu yok etmek isteyenlerden intikam alıyor. Bu dünyada adalet ve bir yargıç olduğunun kanıtıdır” şeklinde demeç verdi.

Bazı Kadima Partisi üyeleri de suçlamaların ciddiyeti nedeni ile Başbakan Olmert’in arkasında durmanın güçleştiğini ifade ettiler.  Fakat parti yetkileri konu ile ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Kadima milletvekillerinden Yoel Hasson konu ile ilgili olarak sadece soruşturma ve suçlamalar nedeni ile hükümetleri ve başbakanların devrilmeyeceğini söyledi. Filistin Özerk Yönetimi Sözcüsü Saeb Erakat soruşturmanın gidişatını dikkatle izlediklerini ifade etti. Yüksek düzey FÖY yetkililerinden birisi İsrailli Haaretz Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Olmert hakkında süren soruşturma nedeni ile İsrail ile yapılacak anlaşmaları sonuçlandırmak için bir muhatapları kalmadığını söyledi.

Muhalefetteki Likud Partisi’nin milletvekili Gideon Sa’ar ise Olmert’in başbakan olmaya layık olmadığını ve görevini sürdüremeyeceğini, Kadima Hükümeti’nin boğazlarına kadar yolsuzluk soruşturmalarına battığını ve devleti idare edemez hale geldiklerini iddia etti. Sa’ar yeniden seçim yapılmasını ve böylece halkın yeni bir lider seçmesini talep etti.

Ulusal Dindar Partisi milletvekili Arieh Eldad da Başbakanın istifa etmesini istedi. Eldad, İsrail’in rüşvet alan ve alacağı cezalardan kaçmak için ülkeyi şüpheli diplomatik serüvenlere sürükleyen liderlere sahip olma lüksü olmadığını söyledi.

Diğer bir eleştiri Meretz Partisi milletvekili Zehava Gal-On’dan geldi Gal-On, Olmert’in mali konular ile yakın danışmanı Uri Messer’in ilgilendiğini söylemesine değinerek “Çoğunlukla olduğu gibi Olmert sorumluklarından kaçmaya ve suçu başkalarının üstüne atmaya devam ediyor” dedi.  Galon “ Bugüne kadar Olmert hiçbir ahlaki sınavı geçemedi. Bu yüzden bugün Barak ve Kadima sınanıyor. Eğer görevinde kalmasına izin verirlerse İsrail’in siyasi normları ve İsrail demokrasinin değerlerini yok etmesinde onun suç ortağı olacaklar” diye ekledi.

Koalisyon ortaklarından Olmert’e sert tepki veren tek milletvekili ise İşçi Partisi’nden Sheli Yaschimovich oldu. Yaschimovich “Eğer Olmert’te bir gıdım dürüstlük varsa hemen istifa eder” şeklinde konuştu.