Olmert’e yolsuzluk suçlaması

İsrail Başbakanı Ehud Olmert 2006 yılında ABD’li bir işadamından rüşvet aldığına yönelik hakkında açılan dava yüzünden zor günler geçiriyor. Olmert iddiaların doğru olmadığını savunurken, işadamı Talansky verdiği paraların nerede kullanıldığını bilmediğini belirtti

Dünya
14 Mayıs 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, hakkında açılan ve 2006 yılındaki seçimlerden önce ABD’li bir işadamından rüşvet aldığı iddia edilen davayla ilgili soruşturma devam ediyor. Evine gelen müfettişlerle soruşturması başlatılan Olmert’in Amerikalı Yahudi bir işadamı olan Moşe Talansky’den 2006 yılındaki seçimlerde rüşvet aldığı öne sürülüyor.

Pazar günü halka yaptığı konuşmasında, soruşturmayla ilgili detaylı açıklama yapmayan Olmert, “Basının konuyla ilgili politik bir bildiri yayınlamamı beklediğini biliyorum. Ülkenin doğru politikası, ülkesinin seven insanların onu korumak için çalışması ve İsrail ekonomisinin geliştirilmesini amaçlamaktır.” dedi.

Talansky ise Kanal 10 ile yaptığı röportajda verdiği nakit paranın rüşvet olarak vermediğini ve Olmert’in bunu ne amaçla kullandığını bilmediğini ifade etti. Talansly konuyla ilgili olarak, “Olmert o dönemde Likud’un lideriydi ve Kudüs’ün belediye başkanı olmak üzereydi. Ben de herkes gibi ona saygı duyuyordum. Bu nedenle ona yardım ettim.” açıklamasını yaptı. 

İşadamı kendisine yöneltilen muhalefet partiyle gizli ittifak kurduğuna yönelik iddiaları ise gülerek, “Bu duyduğum en komik şey. Kesinlikle doğru değil” şeklinde yanıtladı.

Olmert’in kendisini tehdit ettiği yönündeki basında çıkan haberleri de yalanlayan Talansky, polisle işbirliği yaptığını ve yalnızca doğruları söylediğini belirtti.

İsrail basınında Talansky’nin Olmert’e verdiği paradan ne gibi bir fayda elde ettiği ise merak ediliyor. 

Bu arada National Fraud Unit ise Olmert’in nakit olarak aldığı ufak bir servet değerindeki bu parayı nerede kullanmış olabileceğini araştırıyor.

Ayrıca New York Times’da yayınlanan bir haberde ise Olmert’in 2005 yılında Washington’da kaldığı Ritz Carlton Oteli’nin bir gecelik ücreti olan 47417 dolarlık faturasının Talansky tarafından ödenmiş olduğu belirlendi; fakat Olmert’in bu paranın Talansky tarafından ödendiğini bilmediği ifade edildi.