İsrail’in 60.yaş gününe büyük coşku

İsrail Devleti’nin kuruluşunun 60.yıldönümü İsrail’in yanı sıra dünyada da büyük bir coşkuyla kutlandı. Yahudi takvimine göre bu yıl 7 Mayıs’a denk düşen günde, İsrail semaları sayısız havai fişek ve ışık gösterileri ile aydınlanırken, Diaspora Yahudileri de renkli etkinliklerle bu günü kutladılar

Dünya
14 Mayıs 2008 Çarşamba

1860 yılından bu yana, çeşitli savaşlarda kaybettiği askerlerini ve teröre kurban verdiklerini andığı, 24 saatlik "Anma Günü"nün hemen ardından gün batımıyla Kudüs'te Herzl Dağı'nda resmi meşale yakma törenleriyle başlayan kutlamalar, gece boyunca ve ülke çapında yapıldı.

Terör uyarıları gerekçesiyle binlerce İsrailli asker ve güvenlik personelinin görev aldığı kutlamalar, Herzl Dağı’nda, Devlet Başkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert ve Knesset Başkanı Dalia İtzik'in de hazır bulunduğu geleneksel meşale yakma töreniyle başladı. İtzik, törende yaptığı konuşmada, İsrail Devleti’ni, "Olağan üstü bir başarı hikâyesi" olarak niteledi; İsrail'in düşmanlarına ve tüm teröristlere, "Sadece kendi çocuklarımız için değil, aynı zamanda sizinkiler için de barış istiyoruz. Buna rağmen, bizim çocuklarımız, gerektiğinde savaş sanatını çok iyi bilirler," dedi.

Törende, alanlarında önde gelen on iki isim, İsrail'in gelecek nesillerini temsil eden on iki çocukla birlikte on iki meşaleyi yaktı.

Kudüs'te, kentin ana merkezi Siyon Meydanı’nda ve belediye önündeki Safra Meydanı’nda düzenlenen şenliklere binlerce kişi katıldı. Kudüs’te şenliklerin düzenlendiği Yaffo Caddesi trafiğe kapatılırken, Siyon Meydanı’ndaki dâhil, İsrail'in belli başlı 6 kentinde gökyüzünü aydınlatan ışık oyunları gösterileri düzenlendi. İsrail'in kuzeyden güneye tüm kentlerinde, kent merkezlerinde yüz binlerce insanın katılımıyla lazer ve ışık oyunlarıyla birlikte konserler verildi, havai fişekler patlatıldı. Bağımsızlık Günü kutlamaları için, kent girişlerinde barikatlar kuruldu; Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile sınırlarda devriyelerin sayısı artırıldı.

Bağımsızlık Günü'nde İsrail Savunma Kuvvetleri de çeşitli etkinliklerle kutlamalara katıldı. Hava Kuvvetleri gökyüzünde gösteri uçuşları yaparken, aralarında yabancıların da olduğu paraşütçü birlikleri gösteriler düzenledi. Ordunun çeşitli birimleri ve üsleri ziyaretçilere açıldı.

İsrail Hükümeti, 60. yıl kutlamaları için 28 milyon dolar tutarında bir bütçe ayırdı. Bu miktar birçok kesimin tepkisini çekti. İnternette başlatılan bir kampanya ile bu denli harcama yapılmasına karşı olanlar, hükümetten savurganlığa son vermesini ve ölçüsüzce harcamalarını durdurmasını istedi. Kampanyaya katılanların sayısı 100 bine yaklaştı.

Liderlerden kutlama

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Kraliçesi Elizabeth, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin liderlerinden kutlama mesajları aldı.

Bu hafta da kutlamalar çerçevesinde Şimon Peres'in ev sahipliğinde yapılacak uluslararası kutlamalara katılmak üzere ABD Devlet Başkanı George Bush, Dörtler Grubu’nun Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair, dağılan Sovyetler Birliği'nin son devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger,  Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Alman eski Dışişleri Bakanı Joschka Fisher, Çek Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Vaclav Havel, dünyaca ünlü yayıncı Rupert Murdoch, Fransız filozof Bernard-Henri Levy, Nobel ödüllü Eli Weisel, Google'un kurucu ortaklarından Sergey Brin ve Facebook'un kurucusu  Mark Zuckerberg İsrail'de olacak. Peres’in ev sahipliği yapacağı kutlama törenlerine toplam on üç devlet başkanı ve on dört devlet eski başkanı katılacak.

Dünyada 60.yıl etkinlikleri

New York’daki etkinlikler 7 Nisan akşamı düzenlenen anma töreni ile başladı. İsrail Büyükelçisi Dan Gillerman’ın hazır bulunduğu töreninin ardından bir konser düzenledi. Konserin ardından New York Yahudi Cemaati, İsrail’in 60.kuruluş yıldönümünü sabahın ilk ışıklarına kadar süren dans parti ile kutladılar. New York haricinde Los Angeles, Chicago, Washington DC, San Francisco, Las Vegas, Baltimore gibi farklı şehirlerde de etkinlikler ve kutlamalar düzenlendi.

Avrupa’daki en büyük etkinlik ise Londra’da gerçekleşti. 8 Nisan’da Webley Arena’daki kutlamalara dünyaca ünlü komedyen Jackie Mason ve ünlü solisit Olivia Aaron katıldı.

Toronto Yahudi Cemaati de 8 Nisan günü bir dizi kültür ve eğlence etkinliğine ev sahipliği yaptı. İsrailli Hiphop grubu Hadag Nachash’ın konseri, İsrail’in ulusal balerinlerinin gösterileri, Renanim Gençlik Korosu’nun özel sunumu Kanada Yahudilerine unutulmaz anlar yaşattı. Avustralya’nın başkenti Sydney’de ise ülkenin önde gelen dj’lerin düzenlediği partileri düzenlendi.

Hatikva, Rekorlar Kitabı’na girdi

İsrail’in 60.yıldönümü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde İsrail’in milli marşı olan Hatikva’nın aynı anda canlı okunması etkinliği düzenlendi. İsrailli aktris ve bir iş kadını olan Galia Albin’in düzenlediği organizasyonla birçok diaspora ülkesinde aynı anda söylenen Hatikva, “aynı anda en çok insan tarafından söylenen milli marş” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya gibi büyük diaspora topluluklarının yanı sıra, Şangay, Tunus, Hollanda, Güney Afrika Cemaatleri de organizasyona katıldılar.