Tarım Bakanı: “Tohumda İsrail’e bağlı olduğumuz şehir efsanesidir”

Dünya
7 Mayıs 2008 Çarşamba

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ilgili olarak yaptığı bir açıklamada bazı ulusalcı çevrelerin 'tohumda İsrail'e bağımlı hale geldik' şeklindeki eleştirilerinin de gerçeği yansıtmadığını, bunun bir 'şehir efsanesi' olduğunu ifade etti. Yeni Şafak Gazetesi’nde yer alan açıklamada Bakan Eker GAP kapsamına giren tarım arazilerinden bugüne kadar ancak 300 bin hektarın sulandığını, 2012 yılına kadar da 1.5 milyon hektarın sulamaya açılacağını söyledi. Pirinçte görülen aşırı fiyat artışlarının spekülasyonlardan kaynaklandığını belirten Eker, arz sorunun olmadığını kaydetti.

Bazı ulusalcı çevrelerin sürekli dile getirdiği 'hibrit tohumlarda İsrail'e bağımlı hale geldik' eleştirilerine de cevap veren Eker, bunların 'şehir efsanesi' olduğunu söyledi. Eker, şöyle konuştu:

"İsrail bir sembol olarak seçiliyor. Hollanda, Fransa, Almanya, ABD en büyük hibrit üreticileri. Bir de İsrail var. İsrail'e ortak olan Türk firmaları var. Hibrit 'azman' demektir. Katır mesela hibrittir. Merkep ile atın birleşimidir. Çok güçlüdür; ancak döl vermez. Sebzede de aynı sorun var. Mesela iki domates türünü zamanla birleştirerek yeni bir döl oluşturmasıdır. Hibrit, genetiği değiştirilmiş organizmalarla bir ilgisi yok. İsrail bir semboldür. Bu konudaki sözler tamamen bir efsanedir. Mesela bu eskiden de söylenirdi. Eskiden buğday üretimi çok azdı. Eski tarım Bakanı Bahri Dağdaş, Rusya'dan bezosta buğdayı denen bir çeşit buğday getirilip Anadolu'da dağıttı. Şimdiki ulusalcıların babaları dediler ki, "Ruslar Türk ırkını kısırlaştırmak için bize buğday verdiler" diye konuştu.