Rice: “2008 sonu barış halen mümkün”

Barış sürecini hızlandırmak için Ortadoğu’ya iki günlük bir ziyaret düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Rice, 2008 sonunda anlaşmaya varmanın halen mümkün olduğunu dile getirdi

Dünya
7 Mayıs 2008 Çarşamba

Ortadoğu Barış Süreci’ne katkıda bulunmak için Cumartesi akşamı bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ilk görüşmesini Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Batı Şeria’da bir basın toplantısı düzenleyen konuk bakan Rice, 2008 yılı sonuna kadar bir barış anlaşmasına varabilmenin halen mümkün olduğunu belirtti. Konuşmasının satır aralarında İsrail’i yerleşim birimleri konusundaki tutumu için eleştiren Rice, ayrıca İsrail Hükümeti’nin Batı Şeria’daki halkın hayatını kolaylaştırmak için biraz daha çaba harcaması gerektiğini dile getirdi. Rice, “Yılsonuna kadar nihai bir barış anlaşmasına varma hedefi halen elde edilebilir,” dedi.

Basın konferansında Rice’ın ardından söz alan FÖY Başkanı Abbas da, İsrail ile görüşmelerinin çok ileri safhada olduğunu, gündemlerinde olan konuların yüzde doksanının görüşüldüğünü açıkladı.

Diğer taraftan İsrail tarafı, Filistin Yönetimi’nin güvenlik konusunda halen güvenilmez olduğunu vurguladı. Rice’ın dile getirdiği eleştirilerle ilgili olarak İsrailli yetkililer, Batı Şeria’da yollara kurulan barikatların yerleşimleri korumak ve militanların İsrail topraklarına sızmasını önlemek amaçlı olduğunu açıkladılar.

Filistinli yetkililerle görüşmesinin ardından İsrail’e geçen Condoleezza Rice burada da meslekdaşı İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya geldi. Batı Şeria konusu bu görüşmede de gündem maddelerinden birini oluştururken, Tzipi “İsrail’in Batı Şeria konusunda herhangi bir gizli amacı ve gündemi yoktur,” açıklamasını yaptı.

Ortak memorandum talebi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, ABD Başkanı George W. Bush’un gelecek hafta Ortadoğu’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi İsrail ve Filistin taraflarının ortak bir memorandum yayınlaması yönündeki talebi ise tarafları da mutsuz etti.

Rice, tarafların barış sürecinde karşılıklı anlayış içerisinde ilerlediklerini anlatan bir metni imzalamalarını istiyor. Bu talebin arkasında dünya kamuoyunu İsrail ve Filistin arasında devam eden görüşmelerde somut adımlar atıldığı konusunda ikna etme çabası yatıyor.

Ancak Rice, taraflar arasında görüşmelerde olumlu gelişmeler olsa da dünyanın Ortadoğu barışı konusunda ilerleme kaydedildiğine inanmadığını ve somut kazanımların sağlanamamasının bu görüşü daha da derinleştirdiğini  belirtmişti. Bu algıyı ortadan kaldırmak için ortak bir metnin hazırlanması ve yayınlanması önerisi de Rice tarafından geliştirilmişti.

Ancak gerek İsrail, gerekse Filistin tarafı bu önerinin dondurulması talebinde bulunuyor. İki taraf açısından da güzel bir ivme yakalandığı ve böyle bir metni hazırlamaya girişecek barış sürecine zarar verileceği düşünülüyor.

Bir İsrailli yetkili Rice’ın talebi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “karşılıklı görüşmeler yerine metnin virgülüyle noktası ile oynamaya başlayacağız ve bu şu an yakalanan süreci yaralayacak bir çalışma olacak” diyerek konu ile ilgili çekincelerini belirtti.