BUNLARI DUYDUNUZ MU?

- Ekonomi
30 Nisan 2008 Çarşamba

• Nüfusu 82 milyon olan Almanya'da cep telefonu abonelerinin sayısı nisan ayında 100 milyon sınırına ulaştı. Kişi başına birden fazla cep telefonu düşen Almanya’da; telefon fiyatlarının, bağlantı ve konuşma ücretlerinin düşüklüğü nedeniyle abone sayısında hızla artış olduğu kaydediliyor.

Federal Bilgi Ekonomileri, Yeni Medya ve Telekomünikasyon Birliği'nin verilerine göre (BITKOM), telekomünikasyon şirketlerinin en fazla mobil internetten kazandıkları; şirketlerin telefon görüşmeleri, görüntülü ve yazılı mesajlardaki kazançlarının ise düştüğü belirtiliyor.

Dijital cep telefonu sistemiyle 1992 yılında tanışan Almanya’da abone sayısı ilk beş yılda 5,6 milyon civarına ulaştı. Hazır kartların 1999–2000 yılında piyasaya sürülmesiyle birlikte hızla artan abone sayısı ilk kez 2006 yılında nüfusu geçti. BITKOM’un istatistiklerine göre her beş kişiden birinin "ikinci bir cep telefonu" sahibi olan Almanya’da, yılsonuna kadar cep telefonu abone sayısının 107 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

 

• Son yıllarda İtalya, bilimsel ve teknolojik alanda İsrail’in dünyada en büyük ortağı konumuna geldi. 2003–2007 yılları arasında İsrailli ve İtalyan bilim adamları yaklaşık 150 ortak projeye imza attı. Projelerin en büyüklerinden biri Haifa Üniversitesi ve Trento’daki Bruno Kessler Vakfı tarafından müzelerde interaktif rehberlik hizmeti sunan bir alet üzerine geliştirildi. İtalyan Hükümeti tarafından 1,3 milyon dolar yatırım yapılan proje, 2007’de de Haifa Üniversitesi’nde tanıtıldı ve hayata geçirildi. Bilimsel alanlarda 2007 yılında 7 tane gerçekleştirilen, bu sene de 8 tane gerçekleştirilmesi planlanan ve iki ülkenin önemli bilim adamlarının katıldığı konferanslarda başta teknoloji transferi, tıbbi araştırmalar, su tedariki, güvenlik teknolojileri konuları olmak üzere birçok konu tartışılıyor.

Bunun yanı sıra İtalya, İsrail’in en önemli ticari ortağı olma yolunda da hızla ilerliyor. 2007 yılında ürün ithalatında 6,3 milyon dolarla ilk sırada yer alan Amerika, 3,4 milyon dolar ile ikinci sırayı alan Almanya ve 3,47 milyon dolarla üçüncü olmayı başaran Çin’den sonra, 2,3 milyon dolar ile İtalya dördüncü sırayı aldı. Ayrıca, İtalya 2007 yılında  İsrail’in en çok ihracat yaptığı beşinci ülke oldu. İhracat alanında Amerika 9,96 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken onu 1,87 milyon dolar ile Almanya, 1,64 milyon dolar ile İngiltere ve 1,61 milyon dolar ile Hollanda takip etmekte.