Malezya Chelsea’nin İsraillilerine dostluk karşılaşması için vize verdi

Radikal İslamcılar, İngiliz ekibinin İsrailli teknik direktörü ve defans oyuncusuna vize verilirse Kuala Lumpur’da protesto gösterileri yapacaklarını duyurdular

Spor
30 Nisan 2008 Çarşamba

Malezya hükümeti Chelsea Teknik Direktörü Avram Grant ile defans oyuncusu Tal Ben Haim’e sezon öncesi yapılacak dostluk turu için Temmuz ayında vize vereceğini açıkladı. Malezya, İsrail vatandaşlarına ülke politikası gereği vize vermemesiyle biliniyor.

Devlet Bakanı Syed Hamid Albar, geçtiğimiz Pazar günü İngiliz Premier Ligi ekibinin hiçbir temsilcisine ülkeye giriş yasağı uygulanmayacağını dile getirdi. Chelsea, 29 Temmuz’ta Kuala Lumpur’da Malezya’da top koşturan en iyi oyunculardan kurulu karma bir ekiple maç yapacak.

  Büyük çoğunluğu Müslüman olan Malezya’nın İsrail ile herhangi bir diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Ülkeye gidecek olan İsrail vatandaşlarının özel bir giriş izni almaları gerekiyor.

Bakan Albar, milli haber ajansı Bernaba’ya yaptığı açıklamada: “Bakanlık olaya tamamen sosyal ve sportif açıdan yaklaşıyor. Eğer beraberlerinde politik düşüncelerini ve ideolojilerini getirmezlerse herhangi bir problem çıkmaz”dedi.

Chelsea geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada İsrail vatandaşı olan ekip üyelerinin ülkeye girişine izin verilmemesi durumunda, sezon öncesi turlarının Malezya ayağını iptal etmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

Syed Hamid Albar, hükümetin Chelsea’nin İsrailli oyuncularının ziyaretini herhangi bir tehdit olarak görmediğini vurguladı ve olayın politize edilmemesi gerektiğini belirtti. Buna karşın bazı Malezyalı radikaller, hükümetin İsraillilere ülkeye giriş izni vermesi durumunda olayı protesto edeceklerini duyurdular.

Syed Hamid, Bernama’ya verdiği röportajını şöyle sürdürdü: “Biz diplomatik olarak uluslar arası yükümlülükleri yerine getirmediği için İsrail’i tanımıyoruz. Ancak sporda atletlerini ülkemize bekliyoruz. Sonuçta ben de koyu bir Chelsea taraftarıyım.”

 Malezya, 1997 yılında topraklarında İsrail’in uluslararası bir kriket turnuvasına katılmasına izin vermişti. Ancak bu “izin”, radikaller tarafından protesto edilmişti.

Chelsea sezon öncesi hazırlık maçlarına Çin Süper Lig ekibi Guangzhou Pharmaceutical ile 23 Temmuz’da yapacağı karşılaşmayla start verecek. Chelsea, Mayıs 2005’ten beri Asya’da top koşturmuyor.

Kaynak: Associated Press