Asya / Çin

Uluslararası Af Örgütü, Pekin Olimpiyatları nedeniyle dünyaya istikrarlı bir ülke resmi vermek isteyen Çin'in insan hakları ihlallerini arttığını, insan hakları savunucularını susturmak için hapse attığını öne sürdü.

Karel VALANSİ Diğer
23 Nisan 2008 Çarşamba

Olimpiyatlara Tibet damgasını vurdu

Uluslararası Af Örgütü, Pekin Olimpiyatları nedeniyle dünyaya istikrarlı bir ülke resmi vermek isteyen Çin'in insan hakları ihlallerini arttığını, insan hakları savunucularını susturmak için hapse attığını öne sürdü.

Çin medyası ise Tibet'in sürgündeki lideri Dalai Lama'ya ağır suçlamalar yöneltti. Dalai Lama’nın asıl hedefinin toprağa bağlı kölelik rejimini geri getirmek olduğu iddiaların başında geliyor. Bu sırada Tibet'in merkezi Lasa'da 14 mart olaylarının faili oldukları ileri sürülen 170 kişiden 71'i yakalandığı açıklandı.

Olimpiyat meşalesinin Paris, Londra ve başka kentlerdeki geçidi sırasında düzenlenen gösterilere öfkelenen binlerce Çinli ülkenin çeşitli kentlerinde Batı karşıtı protestolar düzenliyorlar. Paris, Londra, San Francisco, Delhi ve diğer kentlerde Olimpiyat meşalesinin güzergahı üzerinde protesto yaparak meşalenin ilerlemesine engel olan kalabalıklar ise Çin'in Tibet politikasını eleştiriyordu.

Çinli göstericiler özellikle Fransız süpermarket zinciri Carrefour'u ve Amerikan CNN televizyonunu hedef alıyor. Halk ayrıca Batılı ülkeleri Tibetli ayrılıkçıları desteklemekle, ve taraflı yayın yapmakla suçluyor. Çin Hükümeti ise vatandaşlarını soğukkanlı olmaya davet ederken, Komünist Parti'nin resmi gazetesi olan “Halkın Günlüğü” göstericilere yurtseverliklerini makul şekilde ifade etmeleri çağrısında bulundu.

Bu sırada Paris'in Cumhuriyet Meydanı'nda Cumartesi günü toplanan binlerce kişi, Çin'in olimpiyatlara evsahipliği yapmasını desteklediklerini ilan ettiler. Londra ve Manchester'da binden fazla kişi, medyadaki taraflı yayınları protesto etmek için BBC’nin önünde toplandı.

Afrika

• Brundi: İsyancılar saldırdı

İsyancıların hükümet mevzilerine saldırması sonucunda çıkan çatışmada 10 gerilla ile 4 asker yaşamını yitirdi.

• Kenya: Koalisyon hükümeti kuruldu

1200’ü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan aralık ayındaki devlet başkanlığı seçiminin ardından, uluslararası arabulucuların devreye girmesiyle Devlet Başkanı Mwai Kibaki ile Muhalefet Lideri Raila Odinga koalisyon hükümetini kurdular.

• Kongo: Uçak düştü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Goma şehrinden başkent Kinşasa’ya sefer yapan yolcu uçağı düştü, yolcuların çoğu kurtarıldı.

Amerika

• ABD: Citi Grup’ta kriz

Amerikan bankacılık devi Citi Grup ta dünya çapındaki krizden etkilendiğini, yılın ilk çeyreğinde 5,11 milyar Dolar zarar eden şirketin 9 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağını duyurdu.

• Paraguay: Tek parti dönemi kapandı

Solcu muhalefet Lideri Fernando Lugo cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak ülkedeki 60 yıllık tek parti iktidarına son verdi.

• ABD: Papa’dan eleştiri

ABD ziyaretinde  bulunan Papa XVI. Benedict, Amerikan toplumunu ahlaki çöküntü ve aşırı laiklik konusunda eleştirdi.

Asya

• Gürcistan: İç savaş tehlikesi

Askeri birliklerin sınıra yerleştirildiği iddialarını yalanlayan Gürcistan, ayrılıkçı Abhazya yönetimini ülkeyi askeri çatışmanın içine sürüklemekle suçladı.

• Pakistan: Mülteci sorunu

BM, iki milyon Afgan mülteciyi ülkelerine geri göndermek isteyen Pakistan Hükümeti’nden bu kararı tekrar gözden geçirmesini talep etti.

• Endonezya: Terörle mücadele

İlk kez bir mahkeme ülkenin en önemli militan örgütü Cemaat-i İslami'nin terör örgütü olduğuna hükmetti ve askeri Lideri Ducana’yı 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Avrupa

• İngiltere: Akdeniz Birliği’ne

   Almanya’dan tepki

The Times Gazetesi’nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 13 Temmuz’da Paris’te yapılacak AB Zirvesine Akdeniz’e kıyısı bulunan Libya, Suriye ve İsrail gibi ülkeleri davet etmeyi ve 14 Temmuz’da yapılacak Bastil günü kutlamalarında Avrupa ile bu ülke askerlerinin beraber geçit törenine katılmalarını planlıyor. Sarkozy’nin danışmanı ve projenin fikir babası olan Henri Guaino’ya göre bölgedeki anlaşmazlıkları sona erdirmeyi amaçlayan Akdeniz Birliği fikri ise Almanya’yı rahatsız ediyor.

• Hollanda: Acı haber

Hollanda’nın yeni Genelkurmay Başkanı Uhm, görevine başladığı hafta Afganistan'da görev yapan 23 yaşındaki teğmen oğlunun bir saldırıda hayatını kaybettiğini öğrendi.

• İngiltere: Merkez bankasından önlem

Merkez Bankası, mali piyasalarda küresel kredi sıkışıklığından kaynaklanan krizin etkilerini hafifletmek için piyasaya en az yüz milyar Dolarlık para aktaracağını açıkladı.

Ortadoğu

• Suudi Arabistan: Kadın hakları

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü)’nün hazırladığı rapora göre, Suudi Arabistan'da kadınlar çocuklarla aynı konumda kabul ediliyor. Kadınlar çalışmak, seyahat etmeki, öğrenim görmek, evlenmek, hatta sağlık hizmetlerine erişmek için dahi erkek akrabalarından izin almaları gerekiyor.

• Irak: Rice’tan sürpriz ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyarette Şii dini Lider Mukteda es Sadr'ın milislerine karşı Irak hükümetinin düzenlediği operasyonları övdü. Rice ayrıca Kürt ve Sünni çevrelerden hükümete daha fazla destek geldiğine dair sinyaller aldıklarını da açıkladı.