Papa XVI. Benedict’in Park East Sinagogu ziyareti

Papa XVI. Benedict geçtiğimiz cuma günü Amerika Birleşik Devletleri ziyareti sırasında New York’ta bir sinagogu ziyaret etti. Böylece Papa XVI. Benedict ABD’de sinagog ziyaret eden ilk Papa olma ünvanını elde etti

- Dünya
23 Nisan 2008 Çarşamba

Boston Güncesi

New York seyahati sırasında Park East Sinagogu’nu ziyaret eden Papa XVI. Benedict’i ailesinin çoğunu Holokost’ta kaybeden sinagogun Hahamı Arthur Schneier karşıladı.

22 dakikalik ziyaret sırasında önce Rav Arthur Schneier söz aldı. Schneier “Bugün Park East Sinagogu’na yaptığınız ziyaret ile Yahudi ve Katolik dünyasındaki ilişkileri geliştirmek için göstermiş olduğunuz iyi niyet, tarih sayfalarında kalıcı olarak yer alacaktır” dedi. Rav Scheineier ayrıca “İkimizde hayatta savaşın zalim yüzünü, Holokost’u, insanlığın zalimliğini yaşadık; ancak özgürlüğün sevinçli yüzünü de gördük.” dedi. Konuşmasına devam eden Schneier, Katolikler ve Yahudiler arasında tarih boyunca yaşanan gerilimin, son 45 yılda yakınlaşmaya dönüşerek karşılıklı anlayış safhasına geldiğini söyledi.

Konuşmasını bitiren Schneier’in ardından söz alan Papa, medya mensuplarına dağıttığı konuşma metnini sinagogda bulunan 400 kişiye okudu. Papa “Sevgili Dostlar Şalom! Ne mutlu ki Pesah Bayramına birkaç saat kala New York’taki Yahudi Cemaati’ne saygılarımı sunabiliyorum” dedi. Konuşmasında herkese teşekkür eden Papa, Yahudi Cemaati’nin New York’a yaptığı katkıları takdir ettiğini söyledi. Papa bu katkıların dostluk çerçevesinde de değişik etnik ve dini gruplar arasında kurulmasını desteklediğini söyledi. Papa, Holokost’a, antisemitizme ve tarih boyunca yaşanan Yahudi-Hıristiyan gerilime ise hiç değinmedi.

Papa’ya ziyareti dolayısıyla hatıra olarak iki kiloluk gümüş bir seder tabağı, Pesah Agada’sı ve bir kutu matsa hediye edilirken, Papa da Sinagog’a Vatikan Kütüphanesi’nden Yahudi el yazması bir kitap hediye etti. Papa konuşmasının ardınan Sinagog’dan ayrıldı.

Bu ziyaret ile Papalık makamı tarih boyunca üçüncü kere bir sinagogu ziyaret etmiş oldu: İlk ziyaret 1986 yılında Papa II. Jean Paul’ün Roma Sinagog’unu ziyaret etmesi ile, ikincisi ise Papa XVI. Benedict’in 2005 yılında Almanya’daki bir sinagogu ziyaret etmesi ile gerçekleşmişti.