İsrail’den barış için önemli adımlar

İsrail’in eski Savunma Bakanı Amir Peretz, cezaevinde bulunan El Fetih liderlerinden Barguti’nin serbest bırakılması için kampanya başlatıyor. İsrail ayrıca ikinci İntifada sonrası kapatılan Batı Şeria polis karakollarının tekrar açılmasına onay verdi

Dünya
23 Nisan 2008 Çarşamba

İşçi Partisi üyesi Amir Peretz, Pesah Bayramı’ndan sonra El Fetih liderlerinden Mervan Barguti’yi hapse götüren olaylarla ilgili kurbanların ailelerini ziyaret ederek Barguti’nin serbest bırakılması için açık destek isteyeceğini açıkladı. Barguti’nin Filistin Özerk Yönetimi’nde (FÖY) saygı duyulan bir lider olduğunu belirten Peretz, Barguti’nin hapisten çıkarak FÖY Lideri Mahmud Abbas ile yönetime katılmasının barış için önemine değindi. Peretz ayrıca Hamas ile de görüşülmesi çağrısında bulunarak, “Sadece bir kısmıyla değil, Filistinlilerin hepsiyle barış yapmak gerekiyor” dedi. Peretz’in bu girişimine Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Galib Macdele ile milletvekillerinden Efraim Sne ve Yoram Marciano da destek verdi.

Barguti, ikinci İntifada döneminde İsraillilerin öldürülmesinde rolü olduğu suçlamasıyla beş kez ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Hamas’ın Gazze’de yönetimi ele geçirmesinden sonra İsrailli bazı siyasetçiler El Fetih’in tüm Filistin topraklarında güç kazanması için Barguti’nin serbest bırakılmasının şart olduğu konusunda görüşlerini dile getirmiş hatta İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer Barguti’yi ileride Filistin’in yeni lideri olarak gördüğünü açıklamıştı.

Geçen Cuma günü, İsrailli yetkililer Batı Şeria’da 20 Filistin Polis karakolunun aktif hale gelmesi talebini 2001 yılından beri ilk defa onayladılar. Polis karakollarının aktif hale getirilmesindeki en önemli amacın barış görüşmelerini ilerletmek olduğu kaydedildi. Filistin Kamu İşleri Bakanı Hussein al-Sheikh’in yaptığı açıklamaya göre faaliyet izni verilen bu polis karakolları Nablus yakınlarındaki Tufah’ta, Hebron yakınlarındaki Sarir’de ve Betlehem yakınlarındaki Tekoa’da güvenliği sağlamak için kanuna uyulmasını teşvik edici nitelikte olacak. 1993 yılında İsrail-Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasında yapılan geçici barış anlaşmasına göre İsrail askerleri şüpheli militanları bu karakollarda sorguya çekerdi. Ancak bu karakollar 2000 İntifada’sından sonra kapatılmıştı. İsrailli General Yoav Mordechai ve Kamu Yönetimi Başkanı al-Sheikh arasında yapılan bu anlaşmanın ana temeli FÖY Lideri Mahmud Abbas yönetiminde kanun ve düzeni sağlamak. Karakolların açılışı gelecek hafta yapılacak toplantı sonrasında belirlenecek. Bu karakollarda 500 polis istihdam edilecek.