Linda Olmert Neve Şalom Sinagogu’nda

Holokost’u Anma etkinlikleri kapsamında Neve Şalom Sinagogu’nda Linda Olmert moderatörlüğünde şimdiye dek tanık olmadığımız bir çalışma gerçekleşecek. Yurt dışından özellikle bu yılki anma töreni için İstanbul’a gelen Olmert, bir çok görevinin yanı sıra Yad Vaşem Holokost Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi

Toplum
23 Nisan 2008 Çarşamba

Holokost kurbanlarının torunları   Neve Şalom Sinagogu’nda  “NIGHTWORDS” (Gece Sözleri) adlı bir Şoa Agadası sunumu gerçekleştirecekler.

Bu Agada’nın  metni 1970’lerde Harvardlı iki felsefe öğrencisi tarafından kaleme alındı. Bu metni yazdıkları zaman öğrenci olan gençler, şimdi Harvard Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyorlar. Etkinlikte üzerinde çalışılacak olan  metni derleyen kişi David G. Roskios’tur.

Bugüne kadar çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen ve büyük ses getiren bu Agada’da yer alan ve eski bir Yahudi efsanesindeki sembolizmayı yansıtan 36 karakter, 36 ayrı kişi tarafından ses ve efekt eşliğinde dramatize edilecek. İçlerinde din adamı, terzi, kâtip, öğretmen, öğrenci, hemşire, doktor, palyaço gibi çok çeşitli ve renkli karakterler bulunmakta.

Yidiş dilinde şarkılar da içeren sunum için, Yidiş bilen kişiler bulundu ve metnin aslına sadık kalınmaya çalışıldı.

Şoa Agadası’nın bazı bölümlerinde Pesah Agada’sındaki  dualara atıflarda bulunan bir metin de var.

Bu tiplemeler arasında, Türkçe yapılacak olan sunumdan sonra, Linda Olmert moderatörlüğünde konu tartışmaya açılacak. ”Nightwords” çalışması Türkçe sunulacak olup, sonrasındaki tartışmalar sırasında İngilizce / Türkçe simültane tercüme yapılacak.

Daha önce çeşitli ülkelerde  yapmış olduğu bu çalışmalardan Moderatör Linda Olmert, çok iyi neticeler aldığını ifade etti. 

Neve Şalom Sinagogu Vakfı Başkanı Jojo Nasi katıldığı Limmud’da  dinlediği Linda Olmert’ten çok etkilenerek, Türkiye’deki Holokost çalışmasına katılması için davet etti. 

36 ayrı tiplemeyi canlandıracak olan çeşitli yaşlardaki  kişilerin yanı sıra  etkiliğin  hayata geçirilmesinde bir çok kişi görev aldı.  İngilizce  metin Türkçeye çevrildi.  Rejisini İsak Behar üstlendi.

Bu çalışmanın organizasyonu için Neve Şalom Sinagogu Vakfı  Halkla İlişkiler Komisyonu üyeleri Sara Taragano ve Sara Sason emek verdiler.

Sinagogun içinde, mekânın mistik ortamında  yapılacak olan bu sunuma ve özellikle ardından yapılacak  felsefi tartışma  her yaş grubunun ilgisini çekecek.

Asya yakasında ikamet edenler için Göztepe’den servis kaldırılacak.

Etkinliğin ertesi günü Neve Şalom Sinagogu’nda yapılacak Yom A Şoa anma töreni yine Linda Olmert’in konuşmasıyla başlayacak.

Linda Olmert kimdir?

Kendini Holokost çalışmalarına adamış Linda Olmert, anne babası Auschwitz’den kurtulmuş Kanadalı bir ailenin çocuğu. Bu yüzden kendisini çok şanslı hisseden Olmert hayatını Holokost’un tanıtımına adadı. 1975’te İsrail’e göç eden Linda Olmert Tel Aviv’deki Diaspora Müzesi’nde “Oyunla Eğitim Modeli ”projesinde görev almış ve halen Yahudi kimliği üzerine seminerler yürütmektedir. Olmert,  İsrail Eğitim Turizmi Merkezi’nin Stratejik direktörü, aynı zamanda Yad Vaşem Holokos Müzesi  Yönetim Kurulu Üyesi.