Prof. Friedlander’e Pulitzer Ödülü

İsrailli tarihçi Prof. Saul Friedlander Hitler Almanya’sında Yahudilerin tarihini konu alan kitabı nedeniyle Pulitzer ödülü’ne layık görüldü

Kültür
16 Nisan 2008 Çarşamba

İsrailli tarihçi Prof. Saul Friedlander, Hitler Almanya’sında Yahudiler konusunda yazdığı kitabın ikinci cildi olan “The Years of Extermination: Nazi Germany and Jews, 1939-

1945” adlı kitabıyla Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

Ailesini Holokost’ta yitiren ve UCLA’da öğretim üyeliği yapmakta olan Prof.Friedlander’in, ödül alan kitabı belgesel kategoride değerlendirildi. “Bu ödül, şimdi vatandaşı olduğum ülkeyle bağlarımı daha da güçlendirdiği için özel bir anlam taşıyor. Bu ülkenin çok önemli bir ödülüne layık görülmekten onur duyuyorum” diyen Prof. Friedlander yedi yıl önce ABD vatandaşı oldu. Geçtiğimiz yıl Holokost’un belgelenmesi yönündeki çalışmalarından ötürü Almanya Kitap Yayıncıları Kuruluşu tarafından Barış Ödülü ile onurlandırıldı.

UCLA’da Holokost Tarihi eğitimi veren Prof. Saul Friedlander, bu alanda dünyanın önde gelen tarihçileri arasında yer alıyor.  Saul Friedlander, 1940’lı yıllarda ailesinin Holokost’ta öldüğünü bilmeden bir Fransız manastırında büyüdü. 13 yaşına geldiğinde bir Cizvit papazı ona Avrupa Yahudilerinin maruz kaldığı akıbeti anlattı.

Kendisi ile gerçekleştirilen bir söyleşide Frielander; “Bu öğrendiklerim tüm yaşamımı değiştirdi. Bir anlamda Yahudi kimliğimi o zaman kazandım” demekteydi.

1948’de “Altalena” gemisi ile İsrail’e göç eden Friedlander, yüksek eğitimini Fransa’da gördü, 1959’da Şimon Peres’in asistanlığını yaptı. 1980’den sonra siyasi eğilimi sola kaydı ve “Şalom Ahşav” (Şimdi Barış) hareketinde etkin oldu.