SANATTA KISA KISA...

16 Nisan 2008 Çarşamba

Hanri Benazus’un Atatürk fotoğrafları sergisi Rezan Has Müzesi’nde

Rezan Has Müzesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlediği “Atatürk ve Çocuk” adlı fotoğraf sergisi 25 Nisan’da açılıyor. Sergide, Atatürk’ün çok bilinen askeri kimliğinin dışında, çocuklarla birlikte geçirdiği sosyal yaşamından kesitler sunulacak.  Atatürk fotoğrafları deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Hanri Benazus’un kolleksiyonundan alınan fotoğrafların çoğunlukta olduğu sergi kapsamında, Atatürk’ün orjinal imzalı fotoğrafı ve imza denemeleri de yer alacak. 200’ü aşkın fotoğrafın bulunduğu sergi açılışında Atatürk’ün sevdiği yiyecekler, mezeler; en çok beğendiği şarkılar eşliğinde sunulacak.

Aynı gün, 4 bin 500 adet fotoğrafı ile en büyük Atatürk Fotoğrafları koleksiyonuna sahip  olarak bilinen Hanri Benazus, “Atatürk ve Hümanizm” adlı bir konferans gerçekleştirecek. Konferansın ardından çoğu Atatürk ile ilgili 28 adet kitabı yayınlanmış olan koleksiyoner ve yazar, kitaplarını imzalayacak. Sergi, 25 Mayıs  tarihine dek devam edecek. Yer: KHÜ Cibali Kampüsü / C Blok Tel: (0212) 533 65 32

KLEZ-MEZ Gitar Cafe'de...

Bora Gürel (keman), Yuri Ryadchenko (bayan, saksofon), Özlem Gürel (çello, vokal), Sumru Ağıryürüyen’den (vokal, mandolin) oluşan Türkiye’nin tek Klezmer grubu Klez-mez, 23 Nisan akşamı Moda Gitar Cafe’de sahne alacak. Topluluk, Klezmer, Sefarad ezgileri ve Yidiş şarkılardan örnekler sunacak.

Tel: 0 216 348 60 55

Grammy şampiyonu Emanuel Ax İş Sanat’ta

İş Sanat, 22 Nisan Salı akşamı, “Virtuoso” konserleri kapsamında benzersiz müzikalitesinin yanı sıra performanslarının inanılmaz çeşitliliğiyle de tanınan piyanist Emanuel Ax’ı ağırlıyor. Sanatçı, kariyerinin her döneminde dünyanın en iyi orkestralarıyla verdiği konserler, resitaller ve oda müziği çalışmalarıyla günümüzün en verimli ve başarılı müzisyenlerinden biri. Polonya doğumlu, Yahudi asıllı Ax, müzik çalışmalarını Julliard School’da tamamladı ve Genç Konser Sanatçıları Yarışması’nı kazandı. Yirmi beş yaşındayken Tel Aviv’deki Arthur Rubinstein Yarışması’ndaki birinciliğiyle dikkati çeken Ax, beş yıl sonra da prestijli Avery Fisher Ödülü’nü kazanarak başarısını sağlamlaştırdı. 1987 yılından bu yana Sony Classical firması ile çalışan sanatçı, Grammy Ödüllü Haydn Piyano Sonatları, Astor Piazzolla’nın tangoları gibi çok başarılı albümler yaptı. 2005-2006 sezonunda Berlin Filarmoni’nin yerleşik piyanisti olarak New York ve Berlin’de Sir Simon Rattle yönetiminde sahne alan Ax, geçtiğimiz sezon New York Filarmoni ile Viyana ve Varşova’da konserler verdi, Budapeşte Festival Orkestrası ile Almanya ve Hollanda turnesine çıktı ve Kraliyet Concertgebouw, Londra Senfoni ve Rotterdam Filarmoni ile çalışmalar gerçekleştirdi.

2007 yılında Yale Üniversitesi’nden “Onursal Doktora” unvanı alan sanatçı, konserde L. van Beethoven ve R. Schumann’dan eserler sunacak.

Dansın Resmi

Marmara Üniversitesi Burs Komisyonu ile Nik Sanat Atölyesi‘nin gençlere burs kazandırmak amacıyla birlikte düzenledikleri resim sergisi 18 Nisan akşamı saat 20.00’de Aya İrini’de verilecek bir kokteyle açılacak.

Sergide, aralarında Prof. Mutlu Erbay, Prof. Zekiye Erbay, Prof. Sema Bolkent, Jessi Mazalto, Meyzi Mazalto, Günsal Mokay ve Merve Alıcı gibi isimlerin bulunduğu 40 sanatçının eserleri yer alacak.

Açılış sonrasında Atilla Atasoy ve sürpriz sanatçılar bir konser verecekler.

Mistik bir yaşam felsefesi: “Kabala”

A.Ekrem Ülkü’nün kaleme aldığı Kabala adlı kitap, Yeni İnsan Yayınevi’nden çıktı. Kabala öğretisi, hem antik felsefeye hem de çağdaş felsefeye zengin anlayışlar kazandırmıştır. Felsefe, psikoloji ve dine Kabala sembollerinin merceği ile bakıldığında, daha derin anlamlar ortaya çıkar. Bunun sonunda bu kadim mistik hazine, çağdaş ve postmodern felsefe yaklaşımı ile psikoloji ve tanrıbilim içinde yer bulabilir. Bir örnek vermek gerekirse, Kabala’nın kaynaklarından Sefer Yetzirah’da anlatılan Evren Yaratılış süreci, modern bilimin benimsediği Big-Bang teorisi ile bire bir benzerlik göstermektedir.  Kabala’ya Yahudiliğin dışında da her dönemde büyük bir merak ve ilgi duyulmaktadır. Gerçekten de insanoğlunun içinde yaşadığı doğa ve kültür ortamı ile Kabala bilgisinin çok sıkı ilişkisi vardır.  Uzakdoğu dinleri dahil tüm din felsefelerinde Kabalanın izlerine rastlamak olanaklıdır. Kabala öğretisinde yer alan evren teorisi ile İslam Tasavvuf’unda öngörülen yaradılış, Kabala sembollerinden Hamse (Beş parmak) ile Alevi geleneğindeki Fatma Ana’nın eli motifi de bu etkileşimin örnekleri olarak sayılabilir.  www.yeniinsanyayinevi.com