PESAH MESAJI

Kavram
16 Nisan 2008 Çarşamba

5768 – 2008

Değerli Dindaşlarım.

Bu yıl da baharı ve hürriyeti müjdeleyen Pesah günlerine erişmiş bulunuyoruz.

Bizleri bugünlere eriştiren Yüce Tanrı’mıza en içten teşekkürlerimizi sunarken, Pesah’ın simgelediği manevi değerlerin; Yüce Tanrı’mıza imanımızın ve güvenimizin pekişeceği, dinsel ve toplumsal aidiyetimizin güçleneceği, birlik ve beraberliğimizin değer kazanacağı, yardımlaşma ve dayanışma hislerimizin daha da kuvvetleneceği ortamları oluşturan unsurlar olduğunu sizlere bir kez daha hatırlatmak isterim.

Ailece etrafında toplanacağımız Pesah Seder’i bizlere bütün bunları esinlemenin yanı sıra, bu sofra etrafındaki evlatlarımızın eğitimi üzerinde durma fırsatını da vermektedir. Esasen Pesah Agada’sı “Veigadta Levinha Bayom Hau / O Gün Çocuklarınıza Anlatmalısınız” derken buna işaret etmektedir.

Ancak bana göre; öncelikli ve özellikli çabalarımız Pesah Sederi etrafında yer almayan veya alamayan evlatlarımızın eğitimi olmalıdır. Ama önce onları bu masa etrafında bizimle birlikte yer almaya isteklendirmeliyiz diye düşünüyorum.

Bunun için de bence en iyi yöntem Moşe Rabenu’nun sürüden ayrılan kuzucuğu geri getirirkenki çabayı, sabrı, özeni ve mahareti göstermek, onları samimi bir sevgiyle kucaklamayı göze almaktır.

Sürüden ayrılanın kurda kuşa yem olmasına seyirci kalma hakkımız yoktur kardeşlerim. Bunu çok önemsiyor, sözlerimi duyarlılıkla değerlendireceğinizden emin olmak istiyorum.

Değerli Dindaşlarım.

Bir başka yönüyle Pesah kölelikten hürriyete geçişi simglemektedir.

Kanaatimce günümüzde bu, bir anlamda düşünce ve eylem hürriyetimizi de kapsamaktadır. Dinsel ve toplumsal ödevliliklerimizi ifa ederken, hangi yönde olursa olsun her türlü aşırılıktan özenle uzak durulması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. 

Aşırılıkların toplumda ayrışmalara yol açabileceğini, bunun da birlik ve bütünlüğümüzü bozabileceğini bir an bile aklımızdan çıkarmamak gerekiyor.

Kıymetli Kardeşlerim.

Sırası gelmişken gelecek adına bana güven veren bazı olguları da sizinle paylaşmak istiyorum:

Özverili çalışmalarına bizzat tanık olduğum Müşavirlerimiz ve Cemaat yöneticilerimizin koordinasyonunda; ahenk içinde çalışan vakıf, kurum ve kuruluşlarımızın giderek daha üretken ve daha başarılı işler yaptıklarını, Cemaatimizin övüncü okulumuzun en üst seviyede eğitim verme yanında, toplumumuzun favori okulu haline geldiğini ve çok uzak olmayan bir gelecekte de kapasitesinin tamamına ulaşacağını görüyor olmak yüreğimi ferahlatıyor.

Dini görevler için yetiştirilen ve ileri eğitim alan bir grup gencimizin artık sinagoglarımızda görev aldıklarını görmek beni son derece memnun ediyor. Bu gençleri olduğu kadar, onları yönlendiren yöneticilerimizi ve görevlileri de candan kutluyorum.

Yine bir grup özverili kardeşlerimizin son yıllarda gösterdikleri azim ve sebat dolu çalışmalarının bir ürünü olarak Kutsal Toramız’ın açıklamalı çevirisinin ilk dört kitabı gün yüzüne çıkmış olup, beşinci ve sonuncu cildi de neredeyse basıma hazır hale gelmiş bulunuyor. Bu arada çok sayıda yayınla kültür hayatımıza katkılarda bulunan başkaca kardeşlerimiz de var.  Kendilerine tebrik ve takdirlerimi sunuyorum.

Değerli Dindaşlarım

Bütün bunları aydınlık geleceğimizi müjdeleyen gelişmeler olarak değerlendiriyor, bu duygu ve düşüncelerle; ailelerinizle, sevdiklerinizle ve sevenlerinizle neşe içinde kutlamanızı dilediğim daha nice Pesah bayramlarına erişmenizi diliyor, hepinizi kutsal Tora’mızın tüm berahalarıyla kutluyorum.

 

Hag Pesah Sameah

Moadim Lesimha

Rav İsak HALEVA

                              Hahambaşı