Olmert-Abbas ikinci kez bir araya geldi

Dünya
16 Nisan 2008 Çarşamba

FÖY Lideri Mahmud Abbas geçtiğimiz hafta ikinci kez İsrail Başbakanlığı’nı ziyaret etti. Washington’a gitmek üzere olan Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert pazar günü bir kez daha biraraya geldi. Beyaz Saray’ın ulusal güvenlik danışmanı çarşamba günü İsrail’i ziyaret ederek, iki lider arasındaki görüşmeleri hızlandırmayı amaçladığını belirtti.

Filistin tarafının isteği üzerine gizli tutulan görüşme, Kudüs’teki İsrail Başbakanlığı Ofisi’nde yapıldı. Görüşmenin ana gündemini İsrail-Filistin arasındaki diplomatik ilişkiler oluşturdu. Görüşmenin sonunda alınan kararlar önümüzdeki günlerde ABD Başkanı George W. Bush’a sunulacak.

İsrail Başbakanlığı görüşmenin sonuçlarına yönelik herhangi bir bildiri yayınlamazken, Filistinli Baş müzakereci Saeb Erekat, Abbas’ın Gazze’deki barışı sağlamak için Mısır’ın desteğini istediğini söyledi. Olmert ise Hamas ile anlaşma yapmayacaklarını belirtti.

Olmert-Abbas görüşmesi Kudüs ve Ramallah’ı ziyaret edecek olan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in İsrail gelişinden önce düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Pesah Bayramı’nın ardından bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor. Bush ise 14 Mayıs tarihinde İsrail’e gelecek.

ABD Yönetimi Annapolis Barış Konferansı’nda planlandığı gibi Aralık 2008’den önce İsrail ile Filisin arasındaki görüşmelerin hızlandırılmasını istiyor.

Abbas ile Olmert görüşmesinde ikilinin bazı konularda fikir ayrılığına düştüğü belirtildi. Filistinliler Gazze ve Batı Şeria’daki inşaattan ve İsrail’in mahkumların serbest bırakılmasına yönelik tutumundan şikayetçi olduklarını dile getirdi. İsrail ise Gazze Şeridi’nden topraklarına atılan Kassam roketlerine yönelik bir önlem alınması gerektiğini ifade etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Filistin eski başbakanı Ahmed Qureia geçtiğimiz haftalarda bir araya gelmişti. Fakat ikili görüşmenin sonucunda bir karara varamamıştı.