Livni Katar’da Arap dünyasına seslendi

İsrail Dışişleri Bakanı Livni, Katar Emiri’nin resmi daveti üzerine Doha Demokrasi ve Kalkınma Forumu’nda bir konuşma yaptı. Livni burada Başbakan Erdoğan ile de görüştü

Dünya
16 Nisan 2008 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Katar’ın başkenti Doha’da katıldığı Sekizinci Demokrasi ve Kalkınma Forumu’nda birçok Arap ülkesi liderine seslendi. Livni konuşmasında Gazze’deki silahlı örgütlerin Filistin Özerk Yönetimi’nin bağımsız bir “Filistin Devleti” kurulması amacının önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.  “İsrail Gazze’den üç yıl önce tamamen çekildi, yerleşimleri boşalttı ve Filistinlilerin kendi kendini yönetme hakkını resmen tanıdı. Buna rağmen karşımızda yalnızca terör, düşmanlık bulduk,” dedi. Livni “Filistinlilerin bağımsızlık taleplerini olumlu ve yapıcı buluyoruz. Biz barış isteyen herkese elimizi uzatıyoruz, barış ancak karşılıklı diyalog ve tanıma ile mümkün olabilir. Bizim Filistinlileri yönetme gibi bir isteğimiz yok ancak bizi yok etmek isteyenleri de mağlup edeceğiz,” dedi.

Katar Başbakanı Hamad bin Jasim bin Jabir al-Thani İsrail’den Gazze’ye uygulanan ambargoyu kaldırmasını talep etti. Livni’nin konuşması sonrasında söz alan İsrailli Arap Partisi milletvekili Ahmed Tibi “İsrail ayrımcı bir devlettir, demokratik değildir,” derken, Tibi’ye verdiği yanıtta Livni, “Böyle düşüncelere sahip bir kişi olarak İsrail Meclisi Knesset’te milletvekili olabilmesi ve burada gelip konuşabilmesi İsrail’in gayet demokratik olduğunun en büyük kanıtıdır” yorumunu yaptı.

Livni'nin Katar'da Arap yetkililerle görüşerek, İran'ın nükleer programının durdurulması için aktif rol almalarını talep ettiği bildiriliyor. Livni toplantıda Umman Dışişleri Bakanı ile de basın mensuplarının katılımıyla resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Livni, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in geçen yıl Başbakan Yardımcısıyken bir televizyon konuşması için Doha'ya gitmesinin ardından bu ülkeye giden en üst düzey yetkili. 1996 yılında ilk kez resmi ilişki kuran iki ülkenin ticari ve siyasi ilişkileri her geçen gün gelişiyor. Hamas ve Hizbullah’la da ilişkileri bulunan Katar’ın aynı zamanda ABD ile yakın ilişkileri sürüyor. Katari, Afganistan ve Irak'taki operasyonlarını yürüten merkez komutanlığına da ev sahipliği yapıyor.

Bu arada, Sekizinci Doha Demokrasi ve Kalkınma Formu 'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan burada İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile de görüştü. Görüşmeye Türk basın mensupları alınmadı.