Netanyahu: ‘İsrail Hükümeti liderlikten yoksun’

Likud Başkanı ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu, mevcut hükümet koalisyonunu “gerçeklikten kopuk” ve liderlik ve idareden yoksun olmakla suçladı

Dünya
16 Nisan 2008 Çarşamba

İsrail muhalefet lideri ve Likud  Partisi Başkanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’de Likud Merkez Binası’nda yapılan toplantıda, “Liderlik ve rota yokluğu sebebiyle hükümet gerçeklikten kopuk, güvenlik hatalı, ekonomi düşüşte ve eğitim çöküyor,” dedi. Netanyahu İsrail’in mevcut hükümetini ve Başbakan Ehud Olmert’i sertçe eleştirirken, hükümetin “sinik bir hayatta kalma uğraşına” gömüldüğünü söyledi.

Netanyahu, Olmert’in önceki başbakan Ehud Barak’ın hatalarını tekrarlamanın eşiğinde olduğunu belirtti. Netanyahu’ya göre Barak gibi Olmert de her şeyi Filistinlilere bırakıp karşılığında terör alıyor.

Geçtiğimiz hafta Petah Tikva’da konuşma yapan Netanyahu, Filistinlilerle yapılan barış görüşmeleri bağlamında Kudüs’e değinmiş, “Tetikte olmamız gereken konularda muhalefet hakkında karşıtlarımızdan ders almaya ihtiyacımız yok. Hiç kimse bana ya da Kadima bakanlarına İsrail’in başkentinin statüsü, önemi ya da sembolizmi konusunda ders veremez,” demişti.

Muhalefet lideri, İsrail’in karşı karşıya olduğu ekonomik koşullara da değindi. “Gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmeye hala hazırım. Eklemek isterim ki dolandırıcılara ve çalışabilecek olup da bağımlı olmayı seçenlere de hala karşıyım. Bugün İsrail, sahip olduğu ekonomik büyümenin meyvelerini İsrail toplumunu rehabilite etmek için kullanabilir ve kullanmalıdır,” dedi.

Hükümetin emekli maaşlarını aylık yüzlerce şekel (İsrail para birimi) artırabileceğini ve artırması gerektiğini söyledi. “Sandıkta para var, bundan eminiz. Toplum için çalıştıklarını söylüyorlar: Onlara soruyorum, emekli maaşlarını neden yükseltmediniz?”

Netanyahu, “Ayrıca çocuk bakımı masraflarını vergi kesintisi olarak sınıflandırılması ve vergi indiriminden faydalanamayacak kadınlar için çocuk bakım merkezlerine yapılan ödeneklerin artırılması ile kadınların işgücüne katılmasını teşvik edeceğiz,” dedi.