Öğrenmenin keyfe dönüştüğü saatler U-MMUD’la yaşandı

Toplum
16 Nisan 2008 Çarşamba

Ulus Özel Musevi Okulları’nın bu yıl ikinci kez düzenlediği “UMMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerleri” 13 Nisan Pazar günü gerçekleşti. Güne yaklaşık 200 kişi katılırken, dört seansta, on üç ayrı seminer düzenlendi. Katılımcılara, ağırlıklı olarak tıp ve psikoloji içerikli sunumlarda, güncel bilgiler aktarıldı, merak edilen sorular yanıtlandı.

“Babalar ve çocukları” konulu seminerinde klinik psikolog Gökmen Tokgöz, anne-baba-çocuk üçgeninde babanın yerini, rolünü ve etkisini inceledi. Psikoterapist Bessi Meshulam, “Neden korkuyoruz? Korkularımızı gerçekten yenebilir miyiz?” sorularından yola çıkarak korkuları anlamak üzerine bir konuşma yaptı; korku, fobi ve kaygılar arasındaki farkları aydınlığa kavuşturdu. Sivil toplum çalışmaları ve üreme sağlığı alanında uzman Nurcan Müftüoğlu, “çocuğumla cinselliği nasıl, nereye kadar konuşmalıyım?” başlığından yola çıkarak, gençler için cinsel sağlık eğitiminin içeriği, yöntemi ve sınırlarına ilişkin yaklaşımı paylaştı.

“Yeni çağın evliliklerinde neler oluyor?” konulu oturumda ise klinik psikolog Eda Arduman, günümüz evliliklerinde yaşanan ve karşılaşılan olayları irdeledi. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Davranış Bilimleri Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Salih Güney stresle başa çıkma konusunda dinleyicileri aydınlattı. Uzman psikolog danışman Göver Kazancıoğlu, “Sanal Dünya, Yalan Dünya!” başlıklı sunumuyla, çocuklarımızın hayatında fazlasıyla yer alan bilgisayar kullanımını ve bilgisayarla ilgili korkuları inceledi. Bilgisayarların çocukların hayatlarının kaçınılmaz bir parçası olduğunu belirten Kazancıoğlu, en dengeli kullanımın nasıl olabileceği hakkında önerilerde bulundu. Klinik psikolog Suzi Mizrahi ise “Çocuğumun arkadaşı mı olmalıyım, yoksa annesi, babası mı?” sorusunda hareketle çocuk-aile ilişkilinde güncel yaklaşımları aktardı. Metin Hara, “Alternatif tıp nedir” ve Muhammed Tekin, “Doğada sizin için her şey var” üzerine konuştular.  Yemeksepeti.com sitesinin kurucusu Cem Nifusi ise, çeşitli istatistikler eşliğinde, şirketi nasıl yarattığını ve şu anki zorluklarla hedeflerini anlattı.

Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Efe Onganer, “Genetik mirasım” başlığından yola çıkarak, eğer genetik yatkınlık bilinirse, yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalıkların ortaya çıkmasının nasıl engellenebileceğine değindi. “Yaşasın Hayat!”adlı köşe yazıları ve kitabıyla belki en iyi tanınan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlıklı, verimli, huzurlu, başarılı ve olabildiğince uzun bir yaşama sahip olabilmek için öneriler verdi.

Günün sonunda UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi, katılımcılara ve Mimi Mitrani’nin anısına düzenlenen etkinliğe katkılarından dolayı ailesine teşekkür etti. Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, UÖMO’ya sahip çıkmak için konuklara çağrıda bulundu. Kapanış konuşmasını “Türkiye’nin en büyük ihtiyacı: Atatürk ruhu” ile Güneri Cıvaoğlu gerçekleştirdi. Cıvaoğlu, Atatürk’ün okuduğu kitaplardan örnekler verdi ve çeşitli yazarlardan Atatürk üzerine alıntılar sundu. Büyük beğeni toplayan konuşmasının ardından Cıvaoğlu soruları yanıtladı.

Katılımcılar, yeni bir U-MMUD’da buluşmak üzere okuldan keyifli bir şekilde ayrıldılar. Öyle ki, U-MMUD 2008’in en genç katılımcılardan 10 yaşındaki Bora Mizrahi’nin, dinlediği semineri ailesine aktarışındaki özen, günün başarıya kavuştuğunun belki de en anlamlı göstergesiydi...