Hemdat İsrael Sinagogu’nda Ahnasat Sefer Tora töreni

Toplum
16 Nisan 2008 Çarşamba

Hemdat İsrael Sinagogu 13 Nisan Pazar günü, 109  yıl evvel yaşanan mutlu bir olaya eş çok anlamlı bir gün yaşadı. Zamanın Hahambaşısı Moshe Ha-Levi bu sinagog hizmete açıldığı gün olan 3 Elul 1899 günü halen  kullanılmakta olan Sefer Tora’ları kendi eliyle Ehal Akodes’e dizmişti.

Günümüze değin Hemdat Israel Sinagogu’nda devamlı kullanılan bu Tevrat Ruloları artık eskimeye yüz tuttuğundan yeni bir Sefer Tora yazdırılması sinagog yahidleri arasında  benimsendi.

Yahudi dini gereğince Tevrat yazmak veya yazdırtarak satın almak 613. Mitsvadır.  Hemdat İsrael Sinagogu üyeleri Beno Bicerano, Yusuf Levi,  Nedim Koen ve Yusuf Koen hep birlikte Mitsvanın gerçekleşmesi için çalıştılar, hiç bir fedakarlıktan kaçınmayıp örnek olacak bir tutum sergilediler.

Takribi iki yıllık bir çalışmadan sonra yeni Sefer Tora  ulaştırıldı ve  Hahambaşı Rav  İsak Haleva ile Haham Akaal  Rav Leon Adoni’nin hazır bulundukları   sabah duasından sonra yapılan  coşkulu bir tören ile yeni Sefer Tora Hemdat Israel Sinagog’unun Ehal’ine yerleştirildi. Sinagog vakfı yetkilileri olaydan duydukları mutluğu ve gururu dile getirdiler ve 109 yıl aradan sonra Hemdat Israel Sinagog’unun Ehal’ine yeni bir Sefer Tora yerleştiren ilk Hahambaşı olan Rav İsak Haleva’yı kutladılar.