Haftanın İzi

Avrupa / Romanya NATO Zirvesi’nin ardından Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen üye 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren NATO zirvesi, NATO-Rusya Konsey toplantısıyla tamamlandı.

Karel VALANSİ Diğer
9 Nisan 2008 Çarşamba

Avrupa / Romanya

NATO Zirvesi’nin ardından

Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen üye 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren NATO zirvesi, NATO-Rusya Konsey toplantısıyla tamamlandı. Toplantılara ilk ve son kez katıldığını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna’yı da içine alarak genişlemesine şiddetle karşı olduğunu ve NATO’nun Rusya sınırlarına ulaşmasını doğrudan tehdit olarak görecekleri uyarısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, NATO ile ilişkilerdeki çıkarlarının üçüncü bir ülkeye karşı olmadığını, ülkesinin NATO’ya üyeliğinin Ukrayna’nın batı bölgelerinde askeri ittifaka ait üslerin açılmasıyla sonuçlanmayacağını belirtti.

NATO Bükreş zirvesinde üye ve ortak ülkeler, Afganistan’a yaklaşık 2 bin yeni asker göndermeyi kabul etti.  Bükreş zirvesinde ayrıca Arnavutluk ve Hırvatistan’a üyelik daveti yapıldı. Makedonya’nın üyelik daveti ise, isim tartışması nedeniyle Yunanistan’ın engeline takıldı.

Afrika

• Mısır: Kuş gribi

Mısır'da bir kişinin daha ölmesi ile H5N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 21'e yükseldi.

• Senegal: Afrika anıtı

Başkent Dakar’da, 100 metrelik bir tepe üzerine Atlas Okyanusuna nazır yapılacak 50 metrelik ‘Afrika Rönesansı’nın yapımına başlandı. Anıt tamamlandığında ABD’deki Özgürlük Anıtı’ndan daha yüksek olacak.

• Zimbabve: Seçime doğru

Muhalefet, ikinci turu yapılacak devlet başkanı seçim sürecinde olası şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için Birleşmiş Milletler'den müdahale etmesini istedi.

Amerika

• Kanada: Fok avına tepkiler büyüyor

Uluslararası Hayvan Sağlığı Örgütü'nün yasağa rağmen görüntülediği av, "insani" avlanma yöntemlerinin uygulanmadığını gözler önüne serdi.

• Surinam: Uçak düştü

Surinam’da düşen uçakta 19 kişinin öldüğü açıklandı.

• Brezilya: Sel felaketi

Brezilya'da mevsim yağışları seli de beraberinde getirdi; 15 kişi öldü, 50 bin kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.

• Venezüella: Radikal ekonomik kararlar

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, yurtdışına inşaat malzemesi ihracatına izin vermeyeceğini açıklarken, petrol şirketlerine yeni vergiler getirdi.

Asya

• Sri Lanka: Patlama

Sri Lanka'da düzenlenen bombalı saldırıda aralarında bir bakanın da bulunduğu 10 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

• Kuzey Kore: Kıtlık kapıda

Kuzey Kore, giderek ağırlaşan kıtlık sorununu çözmek için Çin’den gıda yardımı talep etti

• Tayland: BM Küresel ısınma toplantısı

Başkent Bangkok’ta düzenlenen küresel ısınmayla mücadele konulu toplantıda, 160’tan fazla ülke, uçak ve gemi seyahatlerine bağlı olarak yayılan ve sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupa

• İspanya: İnsanlı ve hidrojenli ilk uçak

Dünyanın ilk insanlı hidrojenle çalışan uçağı İspanya'da denendi. Küçük, pervaneli, atık olarak ısı ile su üreten uçak, yaptığı üç uçuşu da başarıyla tamamladı.

• Sırbistan: Yardım bütçesi

Maliye Bakanı Mirko Cvetkoviç, Kosova’ya yardım için bu yıl 500 milyon euro bütçe ayırdıklarını, bütçenin bir kısmının Kosova’nın bağımsızlık ilan etmesinden sonra bu bölgeden ayrılan iki bin kadar Sırp’ın sorunlarını çözmekte kullanacaklarını açıkladı.

• Hollanda: “Suçlu değil”

Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Kosova'nın eski Başbakanı Ramuş Haradinay'ın savaş suçu işlemediğine hükmetti.

Ortadoğu

•  İran: Nükleer çalışmalara devam

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batılı ülkelerin nükleer faaliyetlerin askıya alması talebini bir kez daha reddetti.

•  İsrail: Gil yaralandı

İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter’in yardımcısı Matti Gil, Kanadalı Yahudi heyetiyle sınırdaki Nir Am’ı ziyaret ederken Gazze’den açılan ateşle yaralandı.