İngiliz gruptan İsrailli Akademisyenlere boykot

Üniversite Fakülte Birliği Ulusal İdari Komitesi, geçen sene reddedilen “İsrailli akademisyenleri boykot” kararını yeniden gündeme getirmek için bir önerge sundu

Dünya
9 Nisan 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Brighton Üniversitesi konuşmacısı ve Sosyalist İşçi Partisi eylemcisi Tom Hickey, İsrail Enstitülerine olan akademik bağların tekrar düşünülmesi için geçen sene Mayıs ayında Üniversite Fakülte Birliği (ÜFB) toplantısındakine benzer bir teklif verdi. 

Eylül ayında ÜFB avukatları İsrail’e yapılacak akademik boykotun kanun dışı olacağını ve uygulanamayacağını söylemiş, önerge kabul edilmemişti. 

Geçen hafta Ulusal İdari Komite’de önerilen teklif geçtiğimiz sene İsrail akademisine boykot kararını reddeden Linda Newman tarafından da desteklendi.  Boykot karşıtı bir grup olan Engage, Newman’ın İsrail de dahil olmak üzere bu tip boykotları reddeden bir kişi olduğu için seçildiğini belirtti.  Geçen seneki kampanyasında, Newman, Engage grubuna bu boykota karşı olduğunu söylemişti.  Engage, Newman’ın sözünden döndüğünü ve görevinden istifa etmesi gerektiğini açıkladı. 

“İsrail’in Akademik Dostları’nın” Direktörü Ronnie Fraser, Newman’daki bu değişimin “Filistin Birlik Kampanyası” tarafından organize edilen Batı Şeria ziyaretinden sonra meydana geldiğini belirtti. 

Fraser, Newman’ın Filistinli Akademisler tarafından yapılacak bir ÜFB turunu da teşvik ettiğini söyledi.  Fraser, bu seneki ÜFB Kongresi’nde Darfur veya Tibet’in durumunun tartışılması yerine Hamas’ı destekleme ve İsrail’i akademik veya kültürel açıdan boykot etme önergelerinin olacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekledi. 

İsrail’in Üniversitelerini İngiltere’de temsil eden Ben-Gurion Üniversitesi’nden Prof. David Newman, The Post Gazetesi’ne yaptığı açıklamada İngiltere’deki üniversite rektörleri ve müdürleri ile yaptığı görüşmelerde, onların her türlü boykota şiddetle karşı çıktığını bildirdi.  Newman ayrıca iki ülke arasında araştırma ve bilimsel değiş tokuş programları oluşturduklarını söyledi.  Newman, İsrail Hükümeti’nin yeterince tepki vermemesini ise eleştirdi. 

ÜFB, Ulusal İdari Komitesi’nin teklifi hakkında yorum yapmazken, önergenin halka sunulan bir doküman olmadığını ve Komitenin dışarı sızan dokümanlar hakkında yorum yapmadığını belirtti.