Evanjelist Hagee, İsrail’e 6 milyon Dolar bağışladı

Amerikalı Evanjelist Rahip John Hagee, İsrail’in çok sayıda kurumuna yönelik olarak 6 milyon Dolar bağışta bulundu. Bir açıklama yapan Hagee İsrail’in Kudüs’ün tamamına hakim olması gerektiğini beyan etti

Dünya
9 Nisan 2008 Çarşamba

Amerikan Başkanlık Seçimlerinde Cumhuriyetçi Aday John McCain’i destekleyen ve Katolik Kilisesi’ni eleştirmesiyle bilinen Evanjelist Rahip John Hagee, bin kadar destekçi ile birlikte İsrail’e dayanışma ziyareti düzenledi. Texas Eyaleti’nin San Antonio Şehri tabanlı “İsrail için Birleşmiş Hıristiyanlar” (Christians United for Israel ) grubu, pazar günü Kudüs Kongre Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda ana konuşmacı olan Likud Lideri Binyamin Netanyahu, konuşmasının bir bölümünde “İsrail’in dünyada Hıristiyan Siyonistlerden daha iyi dostu yoktur. Bu yürekten bir dostluktur, ortak köklerin dostluğudur, ortak bir medeniyetin dostluğudur” diyerek Evanjelistlere şükranını belirtti.

Likud Partisi Başkanı Binyamin Netanyahu’nun konuşmasına destek veren John Hagee, Kudüs’ün birleşik ve İsrail kontrolünde kalması gerektiğinin altını çizdi ve “Kudüs’ü kısmen ya da tamamen Filistinlilere vermek, Taliban’a vermekle eşdeğerdedir” dedi.

Netanyahu’nun açıklaması, ABD’deki sol eğilimli Reform Hareketi’nin Lideri Rabbi Eric Yoffie’nin açıklamasından birkaç gün sonra geldi. Yoffie, İsrail’in “Katolik Antisemitizm, Nazi Lider Adolf Hitler’i şekillendirdi” şeklinde bir açıklama yapan Hagee gibilerle muhatap olmaması gerektiğini belirtmiş, Hagee’yi Filistinlilerle toprak üzerinden uzlaşmayı reddeden ve Katolikleri kötüleyen bir “aşırı” olarak nitelendirmişti.

Toplantıda bir konuşma yapan Efrat Hahambaşı Shlomo Riskin 2000 yıllık düşmanlık, zulüm ve pogromların ardından Evanjelist Hıristiyanlar ile İsrail arasında filizlenen bağların çok önemli olduğunu belirtti. Riskin, “Zulmün, hoşgörüsüzlüğün ve Yahudi nefretinin Hıristiyanlığı ile Rahip Hagee’nin ve bugünkü birçok Evanjelistin Hıristiyanlığının bir olmadığını anlamalıyız” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Hagge ile gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, “İsrail Filistinliler ile müzakerelere devam edecek, ancak uzlaşamayacağımız şeyler var. İsrail kırmızı hatlar üzerinde uzlaşmayı planlamıyor” dedi. Hagee’nin 6 milyon Dolar ile destek verdiği kurumlar arasında İsrail acil servisi Magen David Adom ve Batı Şeria’daki Ariel Yahudi yerleşimlerindeki konferans salonu bulunuyor.

Evanjelistlerin Yahudi yerleşimlerine verdiği destek, İsrailli aşırı sağcıların takdirini görürken barış yanlısı aktivistleri ise rahatsız ediyor. İsrailli Arap internet gazetesi editörü politik analist Yossi Alpher, “Ana akım hedeflere para veriyorlarsa buna karşı çıkmak zor, ama aşırı sağ hedeflere para aktardıkları ve politik desteklerini bu alanlara yönelttikleri zaman barış sürecine zarar verirler” dedi.

Hagee’nin Cemaati Yahudi Devleti’nin Filistinlilere hiçbir toprak tavizinde bulunmaması gerektiğine inanıyor. Hagee İran’ın nükleer programına karşı verilen mücadelede de aktif rol oynarken, cemaat üyeleri de 2005 yazında Gazze’den geri çekilmeyi önlemek için düzenlenen eylemlere katılmışlardı.