Amerikan Kongresi’nden tarihi karar

ABD, Filistinlilerin Ortadoğu’nun tek mültecileri olmadığını, Yahudilerin de Arap ülkelerinde aynı kaderi paylaştığını ilk defa resmi olarak kabul etti

Dünya
9 Nisan 2008 Çarşamba

1 Nisan 2008 tarihinde Amerikan Kongre’sinde kabul edilen 185. yasa tasarısı ile ABD, Arap ülkelerindeki Yahudi mültecilerinin varlığı tanınmış oldu. Bu karar ile ABD hükümeti ilk defa Ortadoğu mültecilerinin sadece Filistinlilerden oluşmadığını da kabul etmiş oldu. Bu kararname ile ABD Arap - İsrail anlaşmazlığının tüm kurbanlarına eşit şekilde muamele etme durumunda kalacak ve Ortadoğu ile ilgili görüşmelere katılacak olan tüm ABD başkan veya yetkilileri Filistinli mülteci konusu açıldığında Arap ülkelerindeki Yahudi mültecilerin sorunlarının çözümünü de masaya yatıracak.

Yasa tasarısı kongreye New York temsilcisi Jerrold Nadler ve Joseph Crowley, Florida temsilcisi İleana Ros-Lehtinen ile New Jersey temsilcisi Mike Ferguson tarafından sunuldu. Yasa tasarısının kabulünden sonra konuşan Jerrold Nadler, bu karar ile Ortadoğu’da barış için çalışan ABD’nin mülteci konusunda önemli bir adım attığını belirtti. Joseph Crowley yaptığı açıklamada “Dünyanın anlaması gereken bir gerçek vardır o da Ortadoğu’nun sadece Arap ve Filistinlilerden oluşmadığıdır. Onlarca değil binlerce yıldır Ortadoğu topraklarında yaşayan Yahudilerin sahibi oldukları evleri ve malları ellerinden alınmış, terörist saldırılarının kurbanları olmuşlardır” dedi. Kararnamenin kabul edilmesi üzerine bir demeç veren İleana Ros-Lehtinen ise, “Yahudi mültecilerinin Arap ülkeleri ve İran’da yaşadığı adaletsizliği çok az kişi biliyor. Birçok Yahudi cemaatlerinin yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan nasıl sistematik bir şekilde çıkartıldığına tanık oldu. Irkçılık adına yapılan eziyet, pogrom, ihtilal ve acımasız diktatörlüklerden dolayı vatanlarını terk ettiler; kaynaklarını, evlerini, miraslarını kaybettiler” dedi. ABD Yahudi Organizasyonu ‘Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations’un Başkan Yardımcısı Malcolm Hoenlein 185. kararın barış görüşmelerinde bir engel teşkil etmediğini, Ortadoğu mülteci haklarından bahsedildiğinde tüm halkları kapsayacağının altını çizdi.

Bu kararın kabul edilmesi Amerikan tarihinde Arap ülkelerinden çıkarılmış Yahudi mültecileri ile ilgili alınan en önemli karar. 185. Kararname ile Arap ülkelerinden çıkarılan Yahudilerin insan haklarının çiğnendiği, evlerinden uzaklaştırıldıklarını ve mülteci konumuna getirildiğini vurguluyor.