Hamileler de spor yapar!

Geçtiğimiz ay çok sevdiğim iki arkadaşım doğum yaptı; dünya tatlısı bir kız, bir de erkek çocuğuna hayat verdiler. Yeni anne adaylarını bebekleriyle görünce, çok zor ama keyifli bir sürece girdiklerini anladım. Anne adayları fiziksel sağlıkları için neler yapabilir? Bunun cevabını hamileler ve bebeklere bile egzersiz yaptırmayı becerebilen Michal Bardavid’le yaptığım keyifli söyleşide aldım

Joelle PİNTO Yaşam
9 Nisan 2008 Çarşamba

Bize yeni merkeziniz Mazal hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Mazal yaşadığı anı eksiksiz algılamak isteyenlerin, ruh ve beden sağlığına önem verenlerin, ruhunu  özgür bırakmayı tercih edip dolu dolu yaşamak isteyenlerin adresi.  Herkesin kabul edildiği, farklılıkların kucaklandığı, aydınlık ve sıcak bir yer.  Herkese uygun aktiviteler var; hamileler için doğumun dansı, bebekli anneler için baby yoga, çocuklara çocuk yogası ve art’ist çocuk etkinliklerimiz var. Art’ist çocuk çocukların kendini keşfetmelerine ve ifade etmelerine yönelik sanat terapilerinin kullanıldığı bir program. Ayrıca herkese yönelik dans terapisi, psikolojik danışmanlık, sigarayı bırakma ve sporda zirvenin yolu programlarımız var.

Doğumun dansı nedir? 

Doğumun Dansı, Amerika'da 25 senedir uygulanan ve "Dancing thru Pregnancy" olarak tanınan programın, tarafımdan Türkiye'ye adapte edilmiş ve Dans Terapisi ile geliştirilmiş versiyonu. İlk olarak Anadolu Sağlık Merkezi - Johns Hopkins'de 1.5 sene önce Doğumun Dansı’nı sundum, şu anda sadece Mazal'de uygulanıyor.

Bu program, hamilelik döneminde rahatlama ve doğuma psikolojik hazırlık amacıyla yapılan bir grup deneyimidir. En önemli farklılığı aynı süreçten geçen anne adaylarına, psikolog eşliğinde duygu ve tecrübelerini birbirleri ile paylaşma fırsatı sağlaması.  Anne adaylari birbirleriyle sıcak ilişkiler kurar, uzun arkadaşlıkların tohumları atılır...

Benim için en keyifli grup BUMED'de Anadolu Sağlık Merkezi adına verdiğim ilk grup oldu. Anneler o kadar sıcak ilişkiler kurdu ki, doğumlardan sonra ayda bir kez evlerde buluşmaya başladık. Bebeklerin doğum günljeri birlikte kutlandı, ve sürekli haberleşiliyor.  En anlamlı süreçlerini birlikte geçirdi sonuçta bu anneler- birbirleri için hayat boyu yerleri farklı. Benim için de çok ayrı bir yerleri var, hala her gün birbirimize mail atıyoruz.

Doğumun Dansı bu yüzden çok anlamlı; paylaşım var, psikolojik destek ve rahatlama var, dostluk var... bunlar hamilelik dönemi için çok güzel.

Anne adayına faydaları neler?

Doğuma psikolojik hazırlık, fiziksel rahatsızlıklardan arınma, kendinizi zinde hissetme, güçlenme ve esneklik kazanma, psikolojik rahatlama ve doğum için faydalı beceriler kazanma.  16. Haftadan itibaren doktor tarafından risksiz kabul edilen ve tek gebelik yaşayan tüm anne adayları katılabilir. 

Doğumun Dansı'nda neler yaşanır?

Sadece anne ve bebeğe ayrılan özel bir zaman bölümünde anne ve bebeğin keyfi, bebeğinizle bağ kurma için müzik eşliğinde hayatınızda bebeğinize yer açma, huzurlu, güvenli, stresten uzak durmak için nefes egzersizleri, fiziksel ve ruhsal açıdan güçlenme, hareket ve dans ve tabii ki paylaşım.  Bu derste duygulardan bebek isimlerine kadar birçok şeyi paylaşırsınız. 

Baby Yoga Nedir?

Bebek yogası, masajla birlikte akış içinde hareket, temas, ses ve derin gevşemeden oluşur. Bebeğin büyüme sürecinde mutlu ve enerjik bir ebeveyn - çocuk ilişkisini destekler. Hareketin temasla birleşimi, doğumdan itibaren bebeğe hediye edebileceğimiz en zengin stimülasyonlardan biridir. Yogada bu, bebeğin izin verdiği hızda, karşılıklı etkileşimle oluşur. Yoga hareketleri yetişkinlerde derin bir gevşeme yarattığı gibi, bebeklere de huzur getirir ve derin uykuyu destekler. Anne veya baba ve bebeğin birlikte katıldığı bebek yogası iki yaş grubuna ayrılır: yeni doğmuş, henüz yürüyemeyen.

Mazal için gelecekteki hayalleriniz neler?

Yaşayan bir yer haline gelmesi. Kişilerin bir araya geldiği, bazen bir yoga dersine,  veya sadece bir çay içip sohbet etmeye... ileride daha fazla kişi ile çocuklara temalı doğum günleri, film geceleri düzenlemek, farklı kişilerin birlikte ailece, veya arkadaşlarıyla pazar brunch’ına gelmesini isterim... yani paylaşım benim için ön planda. Paylaşarak, yaratarak, birbirimize kattıklarımızla zenginleşmek...