İsrail Başhahamı Türkiye’deydi

İlk kez 2003 terör saldırıları sonrasında acı bir vesile ile ülkemize gelen İsrail’in Sefarad Başhahamı Rav Şlomo Moşe Amar, bu kez 8 Nisan Salı günü ziyaret amacıyla geldiği İstanbul’da Yahudi kurum, sinagog ve mezarlıklarını gezdi

Dünya
9 Nisan 2008 Çarşamba

İsrail’in Sefarad Başhahamı Rav Şlomo Moşe Amar’ın İstanbul ziyaretinde kendisine Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve hahamlardan oluşan bir heyet eşlik etti. Rav Şlomo Moşe Amar kendisine refakat eden Genel Sekreteri Rav İsak Peretz ile Yahudi dünyasının ulemalarının gömülü bulunduğu tarihi Hasköy ve Ortaköy mezarlıklarını ziyaret etti. Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda Sefarad Başhahamı Rav Şlomo Moşe Amar onuruna bir öğle yemeği düzenlendi.

Başhaham, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı’ya bir nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmede din adamlarının dünya barışına katkıda bulunması gerektiği vurgulandı. Filistin-İsrail anlaşmazlığının Yahudi-Müslüman anlaşmazlığı olarak gösterilmesinin çağın en büyük yanılgısı olduğu belirtildi. Rav Şlomo Moşe Amar; “Dünya tarihine baktığımızda İsrail-Filistin savaşından çok daha büyük savaşların yaşandığını ve bunların sona erdiğini görüyoruz. Bu anlaşmazlığın da sonlanacağına inanıyorum” dedi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da; “Din bir güçtür, teröristler bunu kullanıyor. Barışın yanında olan bizler, bu gücü onların elinden almalıyız. Barışı sevenler olarak dine sahip çıkmalıyız” sözleri ile görüşünü belirtti. Müftü Çağrıcı, Başhahama Mimar Sinan’ın eserlerini kapsayan bir kitap ve çini bir tabak hediye etti.

İsrail Başhahamı, Neve Şalom Sinagogu’ndaki duaya katılarak, onuruna düzenlenen tören sonrasında Neve Şalom Kültür Merkezi’ndeki akşam yemeğinde ağırlandı.