ajanda’m

Aylin YENGİN Yaşam
2 Nisan 2008 Çarşamba

NE İZLEYELİM?

Çok eğlenceli, çok komik, çok sıra dışı… Kâğıtlar, rengârenk kostümlere;  kostümler binbir tanıdık yüze dönüşüyor… Ve ENNIO, İnanılmaz bir gösteriyle seyirciyi büyülüyor. Hem bir tasarım harikası, hem bir dansçı, hem bir oyuncu… Dünyayı kendine hayran bırakan Ennio,  8-15 Nisan tarihleri arasında BKM’de… Ennio Marchetto, saniyeler içinde, Mona Lisa’dan,  Marilyn Monroe’ya, Elvis Presley’den, Britney Spears’e dönüşüyor. Her şeyi sahnede yapıyor, kâğıttan kostümleri içinde kılıktan kılığa giriyor. Ennio, kendi tasarımı kağıttan kostümleri içinde gerçekleştirdiği gösterisinde çok eğlendiriyor. Çünkü çok komik… Ve çok sıradışı… Gösterisiyle 70 ülke gezen Ennio 1 milyondan fazla seyirciyi güldürdü! Şimdi sıra İstanbul’da… Bilet fiyatları, tam 60 YTL, öğrenci 50 YTL.

 

NE OKUYALIM?

Size, Unesco tarafından Tolstoy, Dante ve Cervantes ayarında bir yazar olarak kabul edilen yazarımız kimdir? diye sorulacak olursa vereceğiniz doğru cevap, kesinlikle Melih Cevdet Anday olmalıdır. Roman, deneme, tiyatro oyunları ve özellikle de şiir alanında ünü dünyaya yayılmış olan Anday'ın "Bir Defterden" adı altında 76 – 79 yılları arasında kaleme almış olduğu günlükleri, son günlerde en çok okunanlar arasında. Everest Yayınları tarafından yayımlanan bu titiz çalışma Sevengül Sönmez ve Emre Taylan imzalı. Kendi sanatı üzerine konuşmaktan her zaman kaçınmış olan Anday'ın bu günlüklerinde, sanat ve sanatçıya bakışını, anılarını, hastalıklarını, psikolojik travmalarını ilgiyle okuyacak, çağdaş edebiyatın tartışmasız en önemli isimlerinden birinin iç dünyasını keşfetmiş olacaksınız. Kısa bir anekdot: Melih Cevdet'e bir gün sormuşlar "evlilik nedir" diye. Eskiden  demiş, kız ve oğlan tarafının aileleri bir araya gelir, yeni çiftin kuracağı yuva için beraberce yeni ev düzülürdü. Tabii o zamanlar evler genelde bahçe içinde, müstakil evlerdi. Bu yüzden buna "evlenmek" denirdi. Şimdi ise yeni evliler apartman dairelerinde, yani katlarda oturuyorlar. Bu yüzden artık evlilik "katlanmaktır" demiş.

 

NE DİNLEYELİM?

Tuluyhan Uğurlu, geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören ve hâlâ unutulmayan Kapalıçarşı Konseri’ni 06 Nisan Pazar günü saat 17.00’de tekrar ediyor. Kapalıçarşı Esnafları Derneği ile ortaklaşa düzenlenen konser için çarşının Cağaloğlu’ndan Beyazıt’a uzanan ünlü Kalpakçılar Caddesi, numaralı düzende bir konser mekânı haline getiriliyor. Nuruosmaniye kapısından giren konuklar önce geleneksel Türk ikramlarıyla ağırlanıp, biraz ilerdeki konser mekânına ulaşıyorlar. Konserde baştan sona kullanılan görsel sunum ise, LCD ekranlar ve dev perdelerle gerçekleştiriliyor. Kapalıçarşı ışıl ışıl çağdaş bir görünüm kazanıyor. Konserde Tuluyhan Uğurlu’ya Ümit Yılmaz (bağlama), Murat Toraman (kaval), Doğukan Çokşeker (viyola), Can Özyiğit (cynthsizer) ve Abbas Karacan (vurmalı çalgılar) eşlik ediyor. Konserin sürpriz ismi ise Türk Halk Müziği’nin yıldızlaşan isimlerinden Sevcan Orhan. Uğurlu bu konserinde Senfoni Türk, Dünya Başkenti İstanbul, Üç Altın Kentin Anahtarı, Evrenin Gizli Mesajları ve Doğu Ekspresi isimli çalışmalarının en güzel bölümlerinden derlenen seçme bir program sunacak. Bilet fiyatları 15 ile 56 YTL arasında değişiyor.

 

NEREYE GİDELİM?

Safranbolu’da trekking’in tam zamanı… Safranbolu, 18 ve 19. yüzyıl geleneksel Türk toplum yaşantısını günümüze kadar taşıyan Osmanlı kenti olmasının yanında aynı zamanda jeolojik yapısı gereği pek çok mağara ve kanyon oluşumuna sahip. Kent, günümüzde kültür turizm olgusundan pay almakla birlikte, doğa turizm açısından pek bilinmemektedir. Oysa dünya mağaracılık literatürüne girmiş Bulak (Mencilis) Mağarası, ayrıca Hızar Mağarası ve Uluyayla doğal değerleri burada bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü açısından İncekaya, Tokatlı, Düzce ve Sakaralan kanyonları, uzunluklarının yanı sıra derinlikleriyle de bölgenin diğer doğal değerleri olarak karşımıza çıkmakta. Safranbolu'nun pek bilinmeyen doğal yanını keşfetmek isteyen yürüyüş severler için www.trekking.com.tr’de çok uygun programlar var, bir göz atmanızı öneririm.