KİTAPLARIN ARASINDA / FALCININ ÖPÜCÜĞÜ

Brenda Sorette, kendi yaşamından yola çıkarak kaleme aldığı romanı “Falcının Öpücüğü”nde, İspanya’dan Türkiye’ye, oradan da Brooklyn’e uzanan bir Sefarad ailesinin hikâyesini anlatıyor

27 Mart 2008 Perşembe

Emel BENBASAT

Brenda Sorette kitabında bir yandan, tüm yaşamını esir alan çocuk felcini ve bu illete karşı verdiği savaşı anlatırken, diğer yandan okuru ailesinin fertleriyle tanıştırıyor.

Türkiye’den uzun zaman önce ayrılmalarına rağmen Türk gelenek ve göreneklerinden vazgeçemeyen aile bireylerinin Brooklyn’deki yaşantısı okurda sıcak duygular uyandırıyor ve  Brenda’nın çocuk dünyasına onun gözleriyle bakmasını sağlıyor. Aile bireylerinin Türk kahvesine olan düşkünlüğü, bakılan fallar, dinledikleri Türk müzikleri, her fırsatta yaptıkları göbek dansı, yeme içme alışkanlıklarından dillerine takılmış kelimelere kadar Brooklyn’de tipik bir Türk ailesi olarak yaşamaları okuyucuyu derinden etkilerken, onu hüzünle kahkaha arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

50’li yılların korkulu rüyası olan çocuk felci, ailenin özellikle de hikâyenin kahramanı Brenda’nın tüm yaşamını bir anda değiştiriyor. Babaannesinin Brooklyn’in en iyi falcısı olması, Brenda’nın içtiği kahvenin falına yaptığı iki kehanetin gerçekleşmesi ve herkesçe iyi bir şifacı olduğuna inanılan Nona’nın küçük torununun hastalığından önce vefat etmesi gelininin hayatı boyunca ondan nefret etmesine neden olur. Annesinin, küçük kardeşi Charlie’ye düşkünlüğü Brenda’yı fazlasıyla kıskandırır. Bu, kendisini sevilmeyen ve hatta istenmeyen bir evlat gibi hissetmesine neden olur. Hastalığı süresince de devam eden bu tarz düşünceleri onun hayata karşı verdiği savaşı bir zafer edasıyla sonlandırmasında büyük rol oynar.

Küçük Sorette kitabında, babaannesine olan özlemini; babasıyla arasındaki sihirli bağa karşılık, annesinin mesafeli duruşunu dile getirdiği romanda, tedavisinin sürdüğü hastane günlerini de anlatıyor. “Falcının Öpücüğü”, Brenda’nın içini dolduran yaşama sevincini, babasına olan güvenini ve ölmüş bacak kaslarına rağmen kendi azmi ile yürümeyi nasıl tekrar başarabildiğini heyecanla ve sabırsızlıkla okuyacağınız bir kitap. Romanın sonunda, artık aşina olduğunuz aile fertlerini Sorette’nin albümünden alınmış fotoğraflarda görme şansını da yakalıyorsunuz. 

Brenda Sorette bugün, şairliğinin yanı sıra, Florida’da Nova Southeastern Üniversitesi’nde yardımcı profesörlük yapmaktadır.

 

Kitap : Falcının Öpücüğü

Yazar : Brenda Sorette

Sayfa : 294

Kitabı www.gozlemkitap.com adresinden veya Gözlem

Kitaplığı’ndan temin edebilirsiz.