Ortadoğu / Irak

Savaş beş yaşında: 19 Mart 2003'te ilk Amerikan birliklerinin Irak topraklarına girmelerinin ardından beş yıl geçti. Bu tarihten itibaren öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı dört bini aştı. Altıncı yılına giren Irak savaşında ölen Amerikan askerlerinin büyük bölümünü, A.B.D. Başkanı George Bush'un 1 Mayıs 2003'te savaşın sona erdiğini açıklamasının ardından hayatını kaybedenler oluşturuyor.

Karel VALANSİ Diğer
27 Mart 2008 Perşembe

Savaş beş yaşında

19 Mart 2003'te ilk Amerikan birliklerinin Irak topraklarına girmelerinin ardından beş yıl geçti. Bu tarihten itibaren öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı dört bini aştı. Altıncı yılına giren Irak savaşında ölen Amerikan askerlerinin büyük bölümünü, A.B.D. Başkanı George Bush'un 1 Mayıs 2003'te savaşın sona erdiğini açıklamasının ardından hayatını kaybedenler oluşturuyor. Bu tarihten sonra ölen askerler, Irak işgalinin başından bu yana ölen askerlerin yüzde 97'sinden fazlasını oluşturuyor. İşgal boyunca yaralanan asker sayısı ise 29 bini aştı.

A.B.D. Başkanı George W. Bush savaşın dünyayı daha güvenli bir yer haline getirdiğini savundu. Irak'ın işgalinin beşinci yıldönümü nedeniyle bir konuşma yapan Bush, Saddam Hüseyin'i devirmenin doğru bir karar olduğunu savundu ve Amerikan askerlerinin zafer kazanacağına inandığını belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, işgalin beşinci yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, şiddetle, terörizmle ve yolsuzlukla mücadele için Irak'ta ulusal uzlaşmanın sağlanmasının şart olduğunu yineledi. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de benzer açıklamalar yaptı. Eyalet seçimlerinin önünü açan gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını belirten El Maliki, rüşvet ile önemli mevkilere güvenilmez kişilerin getirilmesi anlayışı sona erdiği takdirde, bu seçimlerin yeni fırsatlar doğuracağını dile getirdi.

Irak’ta ise saldırılar durmuyor. Başkent Bağdat'ın güneyinde seyir halindeki araçlardan yayalara ateş açıldı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 7 kişi öldü. Bağdat, Musul ve Kerkük'teki saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı. Saldırıya hedef olan mekanlar arasında Bağdat'taki Yeşil Bölge ve Musul'daki bir askeri üs de var. Son olarak Pazar günü Bağdat'ın güneyinde devriye gezen bir askeri araç havaya uçuruldu, araçtaki dört Amerikan askeri öldürüldü.

Afrika

• Sudan: Silahlar Çin’den

“Önce İnsan Hakları” (Human Rights First) adlı uluslararası örgütün açıklamasına göre, BM’nin Sudan’a silah ambargosu koymasından bu yana Çin hariç diğer ülkelerin satışlarını azalttığını, pazarda payını arttıran Çin’in ise, 2004-2006 yılları arasında Sudan’ın küçük silahlarının yüzde 90’ını tedarik eder duruma geldiğini bildirdi.

• Senegal: Darfur için umut

İslam Konferansı Teşkilatı XI. Zirvesi’nin yapıldığı Senegal’in başkenti Dakar’da biraraya gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ve Çad Devlet Başkanı İdris Deby, Darfur ve sınır bölgesinde istikrarsızlığa yol açan silahlı güçlere karşı önlem alınmasını içeren bir anlaşma imzaladılar.

Amerika

• ABD: FARC krizi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Brezilya’nın başkenti Brasilia’da, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile bir araya geldi. Ekvador, Venezüella ile Kolombiya’yı karşı karşıya getiren kriz ele alındığı toplantıda Rice, Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC) ile Venezüella arasındaki ilişkiyi incelediklerini vurguladı.

• Peru: Gerilla operasyonu

Kolombiya’nın, Ekvador topraklarında operasyon yaparak Kolombiyalı gerilla liderini öldürmesinden sonra Peru polisi, iki Kolombiyalı FARC gerillasını yakaladığını açıkladı.

• Küba: Değişim rüzgarı

Küba’da yönetimi geçen ay abisi Fidel Castro’dan devralan Raul Castro, bireysel tarım üretimini önünü açacak önemli bir adım attı ve çiftçilerin erzak satın almalarını yasaklayan 50 yıllık yasayı kaldırdı.

Asya

• Tayvan: Ma Ying-Ceu yeni devlet başkanı

Hafta sonunda yapılan devlet başkanlığı seçimini, resmi sonuçlara göre yüzde 58 oranında oy alan muhalefetin adayı Ma Ying-Ceu kazandı. İktidardaki İlerici Demokrat Parti'nin adayı Frank Hsieh'in ise yüzde 42 oranında oy aldı.

• Pakistan: Demokrasi zamanı

18 Şubat’ta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan eski Başbakan Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi, eski Meclis Başkanı Yusuf Rıza Gilani'yi başbakan olarak belirledi. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, yeni başbakanın belirlenmesinden sonra "ülkede demokrasi çağının başladığını" belirtti.

• Ermenistan: Olağanüstü hal kalktı

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası polisle göstericiler arasındaki çatışmalar üzerine başkent Erivan’da ilan edilen olağanüstü hal uygulamasını kaldırıldı,  askeri araçlar kent merkezinden ayrılmaya başladı

• Hong Kong: Deniz kazası

Hong Kong açıklarında bir Ukrayna römorkörü ile Çin kargo gemisi çarpıştı, 7 denizci kurtarıldı, 18 Ukraynalı denizci halen kayıp.

• Sri Lanka: Yine çatışma

Güvenlik güçleriyle ayrılıkçı Tamil militanları arasında çıkan çatışmalarda 5’i asker 85 kişi öldü.

• Bangladeş: Tropikal fırtına

Bangladeş'te birçok bölgeyi vuran ve şiddeti kesilmeyen tropikal fırtınada şimdiye kadar 12 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

Avrupa

• Fransa: Nükleer silahlarda azaltma

Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy nükleer silahlarla donatılmış yeni denizaltı “Terrible”ın hizmete girişi için düzenlenen törende, havadan atılan nükleer silahlarının sayısını üçte bir oranında azaltılacağını açıkladı. Çoğu denizaltılarda olmak üzere ellerinde 300'den az savaş başlığı kalacağını kaydeden Sarkozy, bu sayının soğuk savaş döneminde sahip oldukları kapasitenin yarısı olduğunu belirtti.

• Danimarka: El Kaide'den Avrupa'ya tehdit

Pakistan-Afganistan sınırında dağlık bir bölgede saklandığı sanılan El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında, İslam dünyasında tepkiyle karşılanan karikatürlerin yeniden yayımlanması nedeniyle Avrupa ülkelerine tehditlerde bulunuldu. El Kaide lideri ses mesajında, "Hazreti Muhammed'e hakaret eden karikatürleri yeniden yayımlayanları çok büyük bir ceza bekliyor" dedi.

Ortadoğu

• Irak: Petrol hattı

Irak petrolü, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilecek. Bu kapsamda, Irak milli petrol şirketinden bir heyet, detayları görüşmek ve protokol imzalamak için bu hafta Ankara'ya geliyor.